Un grup de judecători de la Tribunalul București acuză CSM că nu înțelege punctul de vedere al magistraților cu privire la pensiile de serviciu și că nu știe să explice punctul de vedere al magistraților în fața celorlalte instituții ale statului.
Această poziție este exprimată de judecători de la Secția a VIII-a Civilă, Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale a Tribunalului București. Punctul lor de vedere este exprimat într-un document difuzat de site-ul aktual24.
Judecătorii reclamă faptul că, dacă li se va stabili pensia conform unei baze de calcul de 65 la sută dintr-o medie de venituri „din nu știu ce perioadă”, această pensie specială va fi comparabilă cu cea provenită din contributivitate, deci cu cea din sistemul public de asigurări sociale. Dar într-o asemenea situație, pensia magistraților nu va mai compensa „incompatibilitățile și interdicțiile la care se supun magistrații pe perioada exercitării funcției”. Drept urmare, parcursul profesional al magistraților va deveni „neatractiv, cu posibile efecte negative la admiterea în magistratură”.
Judecătorii de la Secția a VIII-a se declară în dezacord cu poziția exprimată de CSM pe acest subiect. În plus, semnatarii protestului acuză CSM că nu a adoptat o formă corespunzătoare de comunicare nici în interiorul sistemului, adică o comunicare cu magistrații pe care îi reprezintă, si nici în exteriorul sistemului judiciar.
În aceste zile, parlamentarii poată ultimele discuții privind restructurarea pensiilor speciale. Despre pensiile magistraților se afirmă că nu vor fi desființate dar vor fi impozitate. Pensiile speciale care vor fi cu certitudine desființate sunt cele ale parlamentarilor.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!