Guvernul s-a întâlnit zilele trecute cu reprezentanții OMV-Petrom în România, iar concluziile discuției sunt ținute la secret. La două zile după, compania austriacă ne anunță că a bătut palma cu Romgaz și trece la exploatarea gazelor din Marea Neagră, ceea ce va face din România cel mai mare exportator din Uniunea Europenă. Specialiștii în domeniul energiei, consultați de România Liberă, văd acest anunț doar ca pe o acțiune de promovare a imaginii a companiei austriece, pentru că până la primele gaze extrase sunt multe obstacole de trecut.
Întâi de toate trebuie să avem în vedere că vorbim despre legea offshore, o lege controversată, ce a trecut de Parlament după mulți ani în care a fost blocată. Însăși compania OMV ne-a dat deja în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris privind regimul de vânzare a gazelor din Marea Neagră. Plângerea depusă la Curtea de Arbitraj Internațional de la Paris e îndreptată și împotriva companiei Romgaz Black Sea Limited, filiala Romgaz cumpărată de la ExxonMobil și care operează împreună cu OMV Petrom zăcământul din Marea Neagră.
În al doilea rând, vorbim despre o companie austriacă și e greu de explicat de ce ne-ar pune pe noi pe primul loc. După ce acțiunile OMV au tot scăzut la bursă, acest anunț de implicare în extracția de gaze, ar veni la fix să spele imaginea companiei, după scandalurile Schengen și că OUG-ul dat la finalul anului trecut i-a scăpat pe austrieci de la plata taxelor.
În al treilea rând, expertul în energie Dian Popescu ne atrage atenția că Romgaz nu poate opera în România, cât timp este acționar în Bahamas.
,,Marea problemă este că deocamdată Romgaz este acționar la o companie din Bahamas. Noi am cumpărat Exxon Bahamas și nu ne-a spus nimeni până la ora asta când se va aduce firma în România, dacă se va aduce firma în România. Statul român cumpără o firmă în offshore și reclamăm companiile private că au conturi prin offshore.”, ne-a declarat Popescu.
Statul român a lăsat lucrarea pe mâna OMV, deși ne-au tot amânat și la începutul anului ne-au dat și în judecată.
,,OMV trebuia să înceapă zăcământul că aveau obligația să facă exploatarea, au trecut foarte multe termene. În mod normal statul român trebuia să le retragă licențele și să preia zăcământul. În momentul în care s-au depășit termenele semnate, statul român trebuie să preia zăcământul și cu acest zăcământ putea să înceapă exploatarea contractând companii cum e Exxon, că și acum tot la Exxon apelăm. Am cedat operarea OMV-ului. Păi ei dictează care sunt prețurile și cu cine.”, a mai punctat Dian Popescu.
OMV-Petrom, într-o încercare disperată după capital de imagine
Deși compania austriacă a raportat un profit record pe anul trecut, în primele trei luni ale anului au fost anunțate vânzări de 9,47 miliarde de lei, cu 20% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, profitul net al grupului a ajuns la 1,48 de miliarde de lei, şi el în scădere cu 15% faţă de primele trei luni din 2022.
,,OMV a spus că a găsit zăcăminte în Oltenia. Nu este adevărat. Sunt povești. Valoarea unei companii petroliere este dată de valoarea zăcământului, am descoperit zăcăminte, ne vor crește acțiunile pentru că acțiunile OMV sunt în prăbușire în România.”, a mai spus Popescu.
Câteva date tehnice
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafaţă de 7.500 km pătraţi şi este situat la o distanţă de aproximativ 160 km faţă de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activităţile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziţie seismică 3D şi două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale deexplorare şi evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. euro.
Aspecte-cheie estimate privind proiectul Neptun Deep (100%):
- Investiţiile totale pentru dezvoltare sunt estimate până la 4 mld. euro, urmând a fi cheltuite în cea mai mare parte în perioada 2024-2026
- Prima producţie este aşteptată în 2027
- Producţia de platou este estimată la aproximativ 140.000 bep/zi timp de aproape 10 ani.
Concluzia este că acest contract Neptun Deep este greu de pus în aplicare, dar nu imposibil. Guvernul nu ne-a prezentat discuțiile cu reprezentanții companiei OMV-Petrom, Romgaz, partenerul OMV nu poate să treacă la treabă atât timp cât este legat de statul Bahamas. Și chiar dacă vom ajunge cel mai mare productor de gaze din Uniunea Europeană nu știm exact în ce vor fi investiți banii câștigați din aceste contracte, iar românii nu vor plăti facturi mai mici decât ceilalți din comunitatea europeană.