Muzeul Luvru din Paris expune cinci dintre rarele icoane bizantine din Ucraina care au fost evacuate în secret din țară pentru a le proteja de război.
Pictogramele afișate sunt de la un grup de 16 lucrări extrem de fragile care au fost exfiltrate în mai din Kiev, de la Muzeul Bohdan și Varvara Khanenko, conform lui Oleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al culturii.
La Muzeul Luvru sunt expuse icoane din Ucraina care au fost scoase în secret din țară, dar arată și barbaria rușilor
„ Cred că este foarte, foarte simbolic, deoarece ne poate permite să păstrăm atenția asupra a ceea ce fac barbarii ruși împotriva culturii ucrainene. Ne-au furat artefactele, ne-au ruinat siturile de moștenire culturală. Și asta arată importanța cât de mare și uriașă este moștenirea culturală ucraineană, care face parte din patrimoniul mondial”.
Muzeul Khanenko din Ucraina este în prezent gol, întrucât colecțiile sale au fost ascunse de la începutul invaziei Rusiei
Expoziția de la Luvru se desfășoară în perioada 14 iunie – 6 noiembrie.
SUA vor organiza o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei
Statele Unite(SUA) vor organiza, joi, o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, în contextul dezbaterilor referitoare la furnizarea de avioane de vânătoare occidentale, informează site-ul Tagesschau.de, conform stiripesurse.ro.
Departamentul american al Apărării a anunţat că reuniunea de joi, care se va derula în format online, se va concentra pe „susţinerea capabilităţilor de blindate ale Ucrainei” şi pe „consolidarea apărării antiaeriene”.
La reuniune vor participa miniştrii Apărării şi şefii de Stat Major din aproximativ 50 de naţiuni care oferă sprijin militar Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Reuniunea intervine în contextul dezbaterilor privind furnizarea de avioane de vânătoare de tip F-16.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a anunţat că susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni. În plus, Washingtonul nu se opune furnizării de avioane F-16 Ucrainei de către ţări europene.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!