Trăim mama paradoxurilor în ceea ce privește tariful practic de țara noastră la gaze și energie. Deși avem producție internă de gaze de 60% și producție internă de energie de aproape 90% și vindem vecinilor energie la preț de nimic și cu o lege de compensare și plafonare în vigoare, suntem potrivit Eurostat țara cu cele mai scumpe utilități. De curând am mai primit o lovitură și anume că nu vom mai primi bani de compensații de la Bruxelles.
De la declanșarea crizei energetice și a războiului din Ucraina care a acutizat această criză, măsurile luate de Guvern, dar și de Parlament au părut să arate bine pe hârtie, fiind menite să ajute populația să nu plătească facturi astronomice la utilități, doar că acele calcule făcute care părea să fie suportabile ne-au arătat într-un final, conform datelor Eurostat că nu ne-au fost chiar atât de economice, întrucât am plătit cam cele mai mari tarife din Uniunea Europeană.
Astfel, potrivit Eurostat cea mai mare creștere în 2022 la energie electrică a fost în România (112%), urmată de Cehia (97%) și Danemarca (70%). Cele mai mici creșteri au fost în Polonia și Bulgaria (5%).
În ce privește gazele naturale, am fost întrecuți de Cehia, unde scumpirea a fost de 231%. La noi prețurile au crescut cu 165% în a doua jumătate a lui 2022 față de aceeași perioadă din 2021, fiind pe locul doi la nivelul UE. Cele mai mici facturi de gaze din UE la consumatorii casnici au fost tot în Ungaria, cu un preț mediu de 0,035 euro/kWh – în vreme ce la noi prețul plafonat era de 0,063 euro/kWh.
Comisia Europeană a decis să nu prelungească măsurile de urgenţă introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor energiei. În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.
Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate ”mai puţin probabil să apară iarna viitoare”.
Tarife valabile în România până în 31 martie 2025
Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv, tariful este de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 100,01 și 255 kWh, se plătește 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Dacă consumul de energie într-o lună depăşeşte 300 kWh, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. La gaze, tariful este de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, indiferent de consum.
Guvernul a venit și cu carduri de energie în valoare de 1.400 de lei pe care le-au primit românii cu posibilități materiale reduse. Au fost de ajutor și aceste carduri, doar că până la urmă s-a dovedit că măsurile luate de ministerul Energiei nu au fost cele mai potrivit pentru că așa cum arătat mai sus, am avut cele mai mari tarife la gaze și energie, deși sunt producători și exportatori de energie.
Hidroelectrica va fi listată la Bursă
Hidroelectrica asigură peste 50% din producție, pe fondul unei hidraulicități foarte bune pe râurile interioare, lacuri și Dunăre. Dat fiind că avem un consum relativ scăzut, 5.700 – 5.800 MWh, suntem net exportatori de energie.
Hidroelectrica, cea mai mare companie deținută de statul român, anunță listarea la Bursa de Valori București (BVB). Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiuni și care lansează oferta publică, estimează că acțiunile vor fi admise la tranzacționare în luna iulie.
„S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A., un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., de a desfășura o ofertă publică inițială având drept obiect acțiuni ordinare existente. Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București. Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, arată un comunicat al companiei.
Concluzia este că deși Guvernul a anunțat că ar putea rediscuta tarifele la gaze și energie ca urmare a reducerii consumului și a scăderii prețului la nivel internațional, dar și a faptului că suntem producători de energie, măsurile întârzie să fie luate. Trebuie să ne reamintim de gaura din buget de 20 de miliarde, care este cauzată în mare parte de calculul greșit al Ministerului de Finanțe că din facturile românilor ar fi trebuit să se încaseze mai mulți bani. Sunt furnizori de energie, de exemplu Hidroelectrica, care din cauza calculelor modificate în repetate rânduri au întârzieri în emiterea facturilor chiar și de 9 luni. Astfel, având acest tablou în față este greu de crezut că am putea avea facturi mai mici la gaze și energie, doar dacă facem economii sau găsim alternative.