Marea Britanie a devenit un rai al imigranților albanezi care nu respectă nici măcar condițiile de cauțiune. Peste 12.000 de imigranți albanezi își încalcă condițiile de cauțiune în Marea Britanie, iar zeci de videoclipuri TikTok arată cum aceștia își taie cu foarfeca brățările electronice de la picior.
Până la 12.800 de albanezi care au intrat ilegal în Regatul Unit și-au încălcat condițiile de cauțiune, arată datele Ministerului de Interne britanic.
Cifrele, obținute în temeiul legislației privind libertatea de informare (FOI), arată că 12.842 de albanezi cărora li s-a permis să iasă din detenție pe cauțiune pentru imigrare până la deportare nu s-au prezentat oficialilor la ora stabilită, încălcând condițiile lor.
Datele, care acoperă cele 15 luni de la începutul anului trecut, sugerează că o proporție semnificativă dintre cei 12.301 albanezi care au sosit cu bărci mici peste Canal anul trecut ar putea să-și fi încălcat condițiile de cauțiune.
Cifrele FOI includ, de asemenea, albanezii care au ajuns în Regatul Unit prin alte mijloace ilegale, cum ar fi ascunși în camioanele, mașinile sau feriboturile transcanal.
Mulți dintre cei eliberați din detenție pe cauțiune sunt ținuți sub supraveghere prin brățări electronice care le monitorizează mișcările, dar a apărut o industrie de ajutor al acestora.
„Rolex albanez”
Pe platforma de socializare TikTok au fost postate zeci de videoclipuri cu albanezi folosind foarfece sau tăietoare de sârmă pentru a elimina brățările de la glezne, numite în comunitate „Rolex albanez”.
Un albanez – cu brățară, care a fost acuzat că a cultivat ilegal 800 de plante de canabis într-o fermă – s-a lăudat pe rețelele de socializare cât de ușor a fost să-și taie eticheta, folosind nimic altceva decât foarfece de bucătărie: „Deci, eu sunt un criminal… F— it. ”
Săptămâna trecută, publicația The Telegraph a dezvăluit, de asemenea, că albanezilor li se oferă până la 3.000 de lire sterline pentru a acționa ca garanți pentru a oferi migranților ilegali adrese false, o condiție necesară pentru a putea fi eliberați din detenție pe cauțiune de departamentul de imigrare.
Garanții, care au propria lor pagină dedicată pe TikTok, se oferă, de asemenea, să elimine brățările electronice ale albanezilor, care sunt folosite pentru a preveni fuga migranților odată ce sunt eliberați în comunitate.
Datele Ministerului de Interne, obținute de postul de televiziune albanez Top Channel, au arătat că albanezii au reprezentat mai mult de un sfert din totalul celor 44.957 de migranți care și-au încălcat cauțiunea pentru imigrare în cele 15 luni până în martie a acestui an.
Avocații imigranți din Londra au declarat pentru Top Channel că albanezii își încălcau cauțiunea din cauza fricii de a fi deportați înapoi în țara lor. Miniștrii au introdus înlăturarea rapidă a albanezilor după ce au negociat un nou acord de returnare cu guvernul albanez.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Luăm măsuri suplimentare dacă persoana nu respectă condițiile cauțiunii. Există alte condiții de cauțiune, vizite la domiciliu, arestări și obținerea de garanții financiare.”
Aceasta vine în momentul în care Ministerul de Interne a lansat în acest weekend o campanie de publicitate adresată albanezilor, avertizându-i în limba albaneză că ar putea fi mutați într-o a treia țară sigură, cum ar fi Rwanda, dacă ar intra ilegal în Regatul Unit.
„Datoria de a avertiza oamenii asupra riscurilor reale”
Aceștia sunt promovați pe canalele de socializare, inclusiv Instagram și Facebook, în Albania, pentru a contracara campaniile traficanților de persoane care vor să atragă imigranții în Marea Britanie.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat: „Reclamele pe rețelele de socializare care promovează traversările cu bărci mici sunt greșite. Avem datoria să avertizăm oamenii despre riscurile și consecințele reale ale acestor călătorii.”
Ministerul de Interne concurează cu o campanie publicitară de primăvară lansată și de către traficanții de persoane pe TikTok, în care chiar folosesc Încoronarea Regelui Carol drept cârlig de marketing.
Un videoclip postat pe 26 mai oferea un pasaj cu o mică barcă pentru „3.500 de lire sterline pentru a ajunge în Anglia și a-l întâlni pe rege. Plătești când ajungi acolo. 100% sigur. Nimeni nu te întoarce înapoi”.
Un alt anunț de pe aceeași pagină spunea: „Toate traversările noastre au succes. Securizat 100%. Plata la sosire”. Un al treilea a susținut că are bărci care pleacă din Franța, Belgia și Țările de Jos, adăugând: „Statul nu poate să vă găsească și să vă oprească. Plata la sosire.”
Un purtător de cuvânt TikTok a declarat: „Avem o abordare cu toleranță zero față de conținut care facilitează sau promovează traficul de persoane și contrabanda de persoane pe TikTok. Echipele noastre de siguranță au interzis acest cont pe platformă și continuăm să dedicăm resurse semnificative pentru a lupta împotriva acestui tip de conținut.”
Între timp, Robert Jenrick, ministrul imigrației, s-a angajat să „lupte” cu bandele de traficanți de persoane de la sursă, în timp ce începe prima etapă a turneului său de cinci zile din Africa de Nord și Europa.
Jenrick a primit aprobarea lui Rishi Sunak de a oferi Tunisiei și Algeriei „toate bunurile statului Regatul Unit” pentru a „perturba” și „destabiliza” bandele.
El se va întâlni, de asemenea, cu omologii săi ministeriali din Libia, care a găzduit peste 680.000 de migranți din 41 de naționalități în august anul trecut.
El a declarat pentru ziarul Times: „Luptăm cu bandele de trafic de persoane din țara de origine pentru a ajuta la prevenirea călătoriilor periculoase și inutile cu mult înainte ca migranții să fie la îndemâna Regatului Unit.
„La fel cum am aprofundat diplomatia și securitatea și cooperarea în materie de migrație ilegală cu Franța, Italia și Albania, lucrăm pentru a îmbunătăți cooperarea cu alte țări cheie de tranzit și sursă pentru migrație pentru a face față acestei provocări comune.
„Este corect să folosim toate bunurile statului pentru a perturba, degrada și nega bandele de la sursă.”