4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialJustițieEuropol - Cei mai mari baroni ai drogurilor din Balcani au fost...

Europol – Cei mai mari baroni ai drogurilor din Balcani au fost arestați după o anchetă asupra telefoanelor criptate

Autoritățile sârbe au confiscat bunuri de aproximativ 5 milioane EUR

  • O operațiune internațională în trei țări a dus la eliminarea celei mai mari organizații criminale de trafic de droguri din regiunea Balcanilor.

Pe 11 mai au fost efectuate raiduri coordonate în Serbia și Țările de Jos, vizând atât conducerea cartelului, cât și infrastructura de distribuție. Alți șapte membri ai acestei organizații criminale au fost deja arestați în Belgia în 2021. Două persoane au fost arestate anterior pentru alte infracțiuni în Serbia și Peru. Un alt suspect a fost arestat în Olanda pe 8 mai 2023. Un total de 23 de persoane au fost arestate, inclusiv cei 3 lideri ai acestei organizații criminale, considerate ținte de mare valoare de către Europol.


Rezultatele zilei de acțiune pe scurt:

13 arestări în Serbia, 35 de percheziții domiciliare.

Sechestrele includ: 15 mașini de ultimă generație și bijuterii și ceasuri de lux pentru o sumă estimată la aproximativ 2 milioane EUR și aproape 3 milioane EUR în numerar, arme și explozibili inclusiv 2 puști cu lunetă, 3 puști automate, pistoale, amortizoare, 24 capsule detonatoare și 5 dispozitive pentru inițierea de la distanță a detonatoarelor, 13 pachete de explozivi plastici, câteva sute de piese de muniție.

Dezvoltarea informațiilor Sky ECC

Această Operațiune transfrontalieră este rezultatul dezvoltării informațiilor în cadrul Grupului operațional al Europol care analizează utilizarea platformei de comunicații criptate Sky ECC, desființată în martie 2021. În cooperare cu Franța, Belgia și Țările de Jos și cu sprijinul Unității Droguri a Europol, Serbia a reușit să identifice țintele cheie de pe teritoriul său și să-și cartografieze activitățile criminale din întreaga lume. Se crede că această organizație criminală se află în spatele transporturilor de cocaină de mai multe tone care au ajuns în Europa direct din Columbia, Brazilia și Ecuador sau prin tranzit prin infrastructurile logistice din Africa de Vest. Această bandă era cunoscută în lumea interlopă criminală pentru violența sa și implicarea în jafuri de lux. Una dintre țintele arestate în Serbia a fost un fost lider al infamului grup criminal Pantera Roz.
Datorită analizei efectuate pe datele Sky ECC, cel puțin șapte tone de cocaină capturate în porturile europene în 2020 au fost urmărite până la acest cartel, inclusiv: 700 de kilograme de cocaină confiscate în Rotterdam, Olanda 1,2 tone de cocaină confiscate în Hasselt, Belgia 5 tone de cocaină confiscate în Aruba, Antilele Olandeze.

Principalii criminali, arestați la Belgrad în cadrul acestei operațiuni, au fost cei mai mari traficanți de cocaină din Balcanii de Vest identificați ca parte a activității de analiză aflate în desfășurare pe datele Sky ECC.

Grupul operațional operațional „Cartelul Balcanic”

Eliminarea recentă a trei instrumente de comunicare criptate utilizate de criminali – Encrochat, Sky ECC și Anom – a relevat prevalența criminalilor din Balcani în comerțul global cu cocaină și activitățile criminale organizate conexe. Pentru a răspunde acestei amenințări, Europol a creat Grupul operațional operațional „Cartelul Balcanic” și a reunit țări din Europa și din lume pentru a viza în mod eficient această amenințare care emană din această regiune. Această zi de acțiune este rezultatul acestui grup operațional de lucru care este în desfășurare.
Directorul executiv adjunct al Europol, Jean-Philippe Lecouffe, a comentat: Cu peste 50 de țări cu o reprezentare permanentă la Europol – inclusiv toate țările balcanice, Europol este locul în care poate avea loc o astfel de cooperare. Prin partajarea constantă a informațiilor și o coordonare adecvată, putem perturba rețelele criminale, le putem demonta operațiunile și facem comunitățile noastre mai sigure. În plus, Europol a primit dezvoltarea și analizele continue de informații pentru a sprijini anchetatorii de teren. Doi membri ai personalului Europol au fost detașați la Belgrad pentru a sprijini autoritățile sârbe cu măsurile lor de investigație în această zi de acțiune. Eurojust a facilitat cooperarea judiciară între țările implicate în această anchetă.

La această acțiune au participat următoarele autorități:

Serbia: Poliția Criminală – Serviciul de Combatere a Drogurilor (Канцеларија за борбу против дрога) Țările de Jos: Poliția Națională (Politie) Belgia: Poliția Judiciară Federală Limburg (Federale Politie / Police Fédérale)

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Patrimoniul mondial în pericol: Războaiele amenință siturile istorice și culturale

În anul 2024, conflictele armate din diverse colțuri ale lumii au avut un impact devastator asupra patrimoniului cultural global. Monumentele, siturile religioase și ruinele antice,...

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă