4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiCentrul european de securitate cibernetică se deschide la București

Centrul european de securitate cibernetică se deschide la București

Centrul european de securitate cibernetică va fi inaugurat la București, printr-o ceremonie care se desfășoară în ziua de 9 mai 2023.

La ceremonia de inaugurare participă și premierul Nicolae Ciucă, a anunțat Guvernul României.

Denumirea oficială a noii instituții este Centrul European pentru  Competențe în domeniul Securității Cibernetice (European Cybersecurity Competence Centre – ECCC). Sediul ECCC este într-o clădire din campusul Universității Politehnice București.

La ceremonie vor susține alocuțiuni șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, directorul general DG CONNECT în cadrul Comisiei Europene, Roberto Viola, ministrul Cercetării și Digitalizării, Sebastian Burduja, precum și directorul ECCC, Miguel Gonzales-Sancho. Invitații vor fi întâmpinați de șeful Cancelariei premierului, Mircea Abrudean, și de rectorul Universității Politehnica, Mihnea Costoiu.

„Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică are misiunea să amelioreze capacitățile și competitivitatea Europei în materie de securitate cibernetică, în colaborare cu o Rețea de centre naționale de coordonare (National Coordination Centres – NCC). Acest ecosistem va consolida capacitățile comunității implicate în dezvoltarea tehnologiei pentru securitate cibernetică, va proteja economia și societatea de atacurile cibernetice, va menține excelența în cercetare și va spori competitivitatea întreprinderilor europene în acest domeniu”, a transmis Guvernul României.

Consiliul de Conducere al ECCC avusese prima reuniune la București în iunie 2022.

Anterior, în decembrie 2021, Guvernul a aprobat Strategia de Securitate Cibernetică a României. Chestiunea securității cibernetice este abordată și în alte documente oficiale, deja aprobate. Unul dintre acestea este Strategia Militară a României, în cea mai recentă variantă, din anul 2021. De exemplu, în cadrul Armatei Române funcționează Comandamentul Apărării Cibernetice și Centrul de operații cibernetice.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

O analiză a mărcii AUR: o nouă formă de populism de extremă dreapta la periferia Europei

Partidele populiste europene de extremă-dreapta au crescut pe valuri de sentimente anti-imigrație, euroscepticism și protecționism economic. În prezent, ele formează a doua cea mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă