Nu mai e mult până când țara noastră va sta oficial la masa statelor cu o economie puternică. Primirea României în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) va însemna faptul că țara noastră va fi văzută cu alți ochi la nivelul investitorilor străini, deși Guvernul nostru pare acum nehotărât în ceea ce privește capitolul dezvoltarea investițiilor.
În momentul de față comunitatea de români din Marea Britanie este a doua cea mai dezvoltată după polonezi, respectiv vorbim despre 1 milion de români, iar în țara noastră mediul de business britanic numără aproape 3.000 de companii. În acest context ar fi nevoie de un parteneriat mult mai strâns între cele două state, mai ales că după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sistemul de taxe s-a schimbat, vorbim despre o dublă taxare.
Afacerile companiilor britanice din România depășesc anual 20 de miliarde de lei. Topul companiilor britanice din România, după afaceri, este condus de producătorul de bere Ursus Breweries, producătorul de ciment Romcim și producătorul de componente electronice Plexus Services. De cealaltă parte și românii dețin afaceri, dar și funcții importante în instituțiile din Marea Britanie, ceea ce automat vorbim despre o colaborare solidă între cele două țări.
În cadrul unui eveniment realizat de Camera de Comerț româno-britanică (BRCC), la care și România Liberă a fost partener media, oameni de afaceri, laolaltă cu specialiști din domeniul economic, financiar, al mediului de business sau energetic au discutat despre reînnoirea unui parteneriat româno-britanic prin care atât companiile britanice de la noi, dar și comunitatea de români din UK să fie susținute și sprijinite pentru a face business mai ușor.
,,Lucrăm acum la o scrisoare prin care să prezentăm argumentele în favoarea modificării și o trimitem la ministerul de externe unde știm că deja se lucrează, colectăm de la membri solicitări pentru că fiecare o să vină cu propria părere, apoi trimitem scrisoarea la prim-ministru, la comisiile de specialitate din Parlament și la președinție.”, a declarat Dan Schwartz, managing partener RSM România, în cadrul evenimentului desfășurat la Grand Hotel Bucharest.
Se discută totodată și despre beneficiile de ambele părți ale unei mai bune colaborări între România și Marea Britanie. Desigur că în momentul de față există un parteneriat însă acesta datează din 1975, de pe vremea lui Ceaușescu, însă țara noastră nu beneficiază de aceleași drepturi care UK. Deci un parteneriat nou ar fi o gură de oxigen pentru companii, dar și persoane fizice.
,,Între companiile europene transferurile de redevențe, dobânzi și dividende nu se taxează dacă compania mamă care deține o companie fiică într-un alt stat european deține mai mult de 10 la sută din acea companie. Deci impozit 0. În relația noastră cu Marea Britanie dacă ne ducem pe convenția de evitare a dublei impuneri cota de impunere ar fi 15%, iar pe legislația internă ar fi 8%, deci sunt diferențe mari. Cu cât plătește un impozit mai mic cu atât poate să investească mai mult.
În relațiile fiscale internaționale convențiile de evitare a dublei impuneri sunt foarte importante, cele două țări semnatare convin ca să evite dubla impozitare a rezidenților lor, atât persoane fizice, cât și juridice. Dubla taxare înseamnă că pentru același venit obținut să se plătească impozit în ambele țări.
Pentru a nu mai presiune pe companii și mediul de business, o convenție de evitare a dublei impuneri care să fie semnată de România și Marea Britanie ar fi de mare ajutor.”, a mai spus Schwartz.
O obervație cu privire la faptul că românii nu au aceleași drepturi ca britanicii a avut-o și Mihai Precup, secretar de Stat în cadrul Ministerului Finanțelor.
,,Respectăm companiile britanice care investesc în România, dar în același timp este important ca românii care lucrează în Marea Britanie să primească același respect.
Trebuie să obținem cât mai rapid un acord, deoarece relația fiscală dintre cei două țări trebuie îmbunătățită.”, a spus Precup.
Reprezentantul ministerului de finanțe a ținut să precizeze în fața membrilor camerei de comerț a Marii Britanii că țara noastră are un sector bancar echilibrat.
,,Stabilitatea este foarte importantă. Sectorul bancar din România este bine capitalizat. În ciuda COVID, a crizei energetice, a războiului din Ucraina ne situăm destul de bine. Din punctul meu de vedere, o mai bună legislație si o mai bună deschidere a sectorului privat sunt cheia pentru investitii, vorbim despre o infrastrctură rutieră, în energie. De asemenea, văd tot mai multe companii interesate să investească în România. Soluțiile trebuie să vină și din sectorul privat, nu doar de la Guvern.”, a mai spus Precup.
Marea Britanie, partener în aderarea României la OECD
În data de 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a adoptat decizia privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România (alături de alte cinci state). Odată cu această decizie, România a obținut statutul de țară candidată la aderare. Primirea în OECD ar însemna că țara face parte din economiile dezvoltate ale lumii.
,,România este în prim proces de aderare la OECD unde Marea Britanie are un cuvânt greu de spus, pentru că este membru fondator și sprijinul lor ne-ar fi de mare ajutor de asta vreau să organizăm un eveniment cât de curând.”, a declarat Dan Schwartz, managing partener RSM România.
Criteriile pentru dobândirea statutului de membru OECD se referă la: existenţa unei economii de piaţă şi a unei democraţii funcţionale; dimensiunea şi importanţa economică a statului candidat; principiul beneficiului reciproc pentru OECD şi statul candidat; considerente globale referitoare la asigurarea echilibrului geografic între membrii organizaţiei.
Evenimentul Organizat de BRCC a avut loc cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență în România. BRCC reunește perspicacitatea în afaceri și expertiza rețelei de membri, atât în România, cât și în Marea Britanie și valorifică parteneriatele strategice puternice pe care le-a construit între Camerele de Comerț britanice, partenerii media și private. si sectoare publice. Scopul Camerei de Comerț a Marii Britanii este să ofere afacerilor locale o înțelegere mai profundă a sprijinului disponibil pentru a le ajuta să reușească în afaceri.