18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒEconomieRomรขnia va avea cea mai mare fabricฤƒ de procesare a lรขnii din...

Romรขnia va avea cea mai mare fabricฤƒ de procesare a lรขnii din Europa

Cรขศ›iva investitori romรขni din judeศ›ul Olt au reuศ™it sฤƒ obศ›inฤƒ peste 180 de milioane de lei de la Ministerul Economiei. Cu aceศ™ti bani, se va รฎnfiinศ›a o fabricฤƒ de procesare a lรขnii ลŸi de fabricare de produse fono ลŸi termo izolante din lรขnฤƒ, fiind cea mai mare din Europa, potrivit Ministerului Agriculturii.

โ€Ministerul Agriculturii ลŸi Dezvoltฤƒrii Rurale salutฤƒ demersul unor investitori romรขni din judeลฃul Olt, comuna Fฤƒgeลฃelu, care au obลฃinut suma de 182.059.200 lei, รฎn cadrul schemei de ajutor de stat instituitฤƒ prin HG nr. 959/2022, prin finanลฃare de la Ministerul Economiei. Fondurile vor fi folosite pentru รฎnfiinลฃarea unei fabrici de procesare a lรขnii ลŸi la fabricarea de produse fono ลŸi termo izolante din lรขnฤƒ, dar ลŸi pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, รฎngrฤƒลŸฤƒmintele organice sub formฤƒ de pelete sau compostul rezultat รฎn urma spฤƒlฤƒrii lรขniiโ€, anunลฃฤƒ Ministerul Agriculturii.

Ce se va construi รฎn cadrul fabricii

  • o halฤƒ de producลฃie รฎn suprafaลฃฤƒ de 12.500 mp.
  • 3 linii de spฤƒlare lรขnฤƒ brutฤƒ cu o capacitate unitarฤƒ de 1t/orฤƒ/linie, care vor include ลŸi urmฤƒtoarele sub-capacitฤƒลฃi: instalaลฃii de centrifugare pentru extragerea lanolinei; 2 linii de peletizare; o staลฃie de reciclare a apei ลŸi reintroducere รฎn circuit; 2 linii automate de prelucrare ลŸi ambalare produse finite; capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe รฎntreaga suprafaลฃฤƒ a halei.

โ€žProiectul evaluat ลŸi validat se va transpune รฎn construirea unei fabrici prin care se va prelucra aceastฤƒ valoroasฤƒ resursฤƒ, รฎn care gฤƒsim finalitatea Programului Lร‚NA, pe care l-am รฎnceput รฎn anul 2017. Vom fi tot timpul alฤƒturi de romรขnii care vor sฤƒ investeascฤƒ รฎn aceastฤƒ activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lรขnii de la crescฤƒtorii de ovine din Romรขnia, รฎn acest moment fiind semnate scrisori de intenลฃie cu asociaลฃiile de fermieri pentru 15.000 tone lรขnฤƒ brutฤƒโ€, a declarat ministrul Petre Daea.

Urmฤƒreศ™te Romรขnia Liberฤƒ pe TwitterFacebook ศ™i Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu รฎn presฤƒ. Am trecut pe la ProTv ศ™i Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la Romรขnia Liberฤƒ.
Cele mai citite

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ