16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăMediuCriza climaticăCurenții oceanici din Antarctica se îndreaptă spre colaps, spun oamenii de știință

Curenții oceanici din Antarctica se îndreaptă spre colaps, spun oamenii de știință

Un nou studiu arată că topirea rapidă a ghețarilor din Antarctica ar putea avea un impact asupra oceanelor “pentru secolele următoare”, notează DW.com.

Topirea rapidă a gheții din Antarctica amenință să încetinească curenții profunzi din oceanele lumii, afectând negativ clima, răspândirea apei dulci și a oxigenului, precum și a nutrienților necesari vieții timp de secole, au declarat oamenii de știință.

Potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Nature, curenții de apă adâncă din jurul Antarcticii ar putea încetini cu peste 40% în următorii 30 de ani.

“Circulația de răsturnare” a apelor din adâncurile oceanelor ar încetini cu 40% până în 2050 într-un scenariu cu emisii ridicate, se arată în studiu, avertizând asupra unor repercusiuni care ar dura “secole întregi”.

Noua modelare citată în studiu a indicat că topirea rapidă a gheții din Antarctica va conduce la o “încetinire substanțială” a circulației apei în cele mai adânci părți ale oceanelor dacă emisiile globale de carbon vor rămâne ridicate.

Dacă modelul se adeverește, curentul oceanic de adâncime va fi “pe o traiectorie care pare să se îndrepte spre colaps”, a declarat Matthew England, profesor de climă la Universitatea din New South Wales (UNSW), care a coordonat studiul.

Miliarde de tone de apă rece, extrem de sărată și bogată în oxigen se scufundă în jurul Antarcticii în fiecare an, trimițând un curent de adâncime spre nord, către oceanele Indian, Pacific și Atlantic.

Un volum mai mare de gheață care se topește duce la faptul că apele din Antarctica devin mai puțin dense și mai puțin sărate, ceea ce încetinește circulația oceanică de adâncime.

Odată cu prăbușirea acestui curent oceanic de adâncime, oceanele aflate sub 4.000 de metri ar stagna.

“Acest lucru ar reține nutrienții în oceanul de adâncime, reducând nutrienții disponibili pentru a susține viața marină din apropierea suprafeței oceanului”, a declarat England.

Studiul a mai spus că se așteaptă ca topirea calotelor de gheață din Antarctica și Groenlanda să continue să se accelereze pe măsură ce Pământul se încălzește.

“Vorbim despre posibila dispariție pe termen lung a unei mase de apă emblematice”, a spus England.

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă