Guvernul Ungariei a transmis Cabinetului Dăncilă o notă de protest cu privire la incidentele din Valea Uzului. Secretarul de stat în MAE ungar Levente Magyar a calificat cele întâmplate la cimitir drept ”o provocare antiungară”. MAE ungar a emis o notă diplomatică de protest şi l-a convocat pe ambasadorul român. Faptul că a refuzat să răspundă convocării este ‘”mai jos de orice curtoazie şi prietenie’”, a declarat Magyar, care a adăugat că ‘”România a refuzat şansa la dialog”. MAE de la București susține că ambasadorul nu a refuzat invitația ci a cerut amânarea discuției pentru săptămâna viitoare. MAE român consideră inacceptabil limbajul utilizat de oficialul MAE ungar ca reacţie la evenimentele de la Valea Uzului şi a trimis MAE ungar o notă de protest faţă de profanarea simbolurilor statale ale României în cursul unei manifestaţii neautorizate la Ambasada României de la Budapesta, în prezenţa echipajelor poliţiei ungare.
Premierul Viorica Dăncilă „ia în calcul preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale – Valea Uzului şi consacrarea statutului de cimitir internaţional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi.
Cum s-a ajuns în această situație? Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului se află pe linia care delimitează judeţele Harghita şi Bacău, iar oficialii din ambele județe susțin apartenența cimitirului la județul lor. Autorităţile din Bacău susțin că în Valea Uzului sunt îngropaţi 52 de soldaţi români necunoscuţi, nu unul, așa cum afirmă oficialii UDMR din Harghita.
Vineri, 17 mai, cele 52 de cruci de piatră ale eroilor români erau acoperite cu saci de gunoi. Câţiva cetăţeni de etnie maghiară au intrat în cimitir şi au acoperit crucile. În 29 mai, pe fondul tensiunilor, Consiliul Local al comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a luat decizia de a interzice accesul în cimitir. Doar că în 5 iunie, cu o zi înainte de ziua Eroilor, porţile cimitirului au fost deschise pentru a intra vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt.
După plecarea oficialului maghiar, porţile cimitirului au fost din nou închise. Şi aşa au rămas şi în faţa românilor veniţi a doua zi să îşi comemoreze eroii. Manifestările organizate de Ziua Eroilor erau anunţate pentru ora 17.00. Înainte însă, în faţa cimitirului din Valea Uzului, circa 1.000 de etnici maghiari au făcut un lanţ uman pentru a nu permite accesul în curtea cimitirului. Printre cei prezenţi erau parlamentari şi primari ai UDMR, dar şi simpli cetățeni. La faţa locului au venit şi jandarmii care au făcut la rândul lor un lanţ, în încercarea de a opri conflictele. La ora 17.00, românii strânşi în faţa cimitirului au rupt însă cordonul şi au păstruns în cimitir. În doar câteva minute, din cimitir se auzea ”Doamne ocroteşte-i pe români”, în timp ce maghiarii se împrăştiau pe drum.
Chiar dacă jandarmii au anunţat că nu s-au înregistrat violenţe, deputatul Attila Korodi, prezent la Valea Uzului, a vorbit despre ceva ”de nedescris”, o acţiune la care au participat sute de români. Incidentele de la cimitirul din Valea Uzului au reprezentat un act de vandalism şi de barbarie, iar UDMR va sesiza forurile internaţionale, a declarat și preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.