Parlamentarii francezi ai opoziției au ieșit din sala principală a Adunării Naționale, în timp ce premierul Elisabeth Borne a luat cuvântul de la tribună în timpul dezbaterii privind moțiunile de cenzură împotriva guvernului său de luni (20 martie), potrivit Reuters.
Guvernul președintelui Emmanuel Macron a supraviețuit luni unei moțiuni de cenzură a Adunării Naționale, după ce a ocolit Camera inferioară pentru a promova o schimbare profund nepopulară a sistemului de pensii.
Aproximativ 278 de parlamentari au votat în favoarea unui tripartizan, moțiune de cenzură depusă de un partid de centru și alții, cu doar nouă mai puțin decât cei 287 necesari pentru a reuși.
O a doua moțiune de cenzură, depusă de Mitingul Național (RN) de extremă-dreapta, nu a avut nicio șansă să fie adoptată mai târziu luni, deoarece alte partide de opoziție au declarat că nu o vor vota.
Parlamentarii francezi ai opoziției au protestat după ce premierul francez s-a adresat Adunării Naționale, după un vot de cenzură nereușit
Un vot de cenzură reușit ar fi scufundat guvernul și ar fi anulat legislația, care urmează să ridice vârsta de pensionare cu doi ani, la 64 de ani.
Sindicatul și protestatarii, supărați pe reformă și pe faptul că reforma pensiilor a fost adoptată fără vot, au spus că vor continua cu greve și proteste.
Vorbind în parlament înainte de vot, Borne a spus: „Aceștia sunt parlamentari care își neagă rolul în parlament și susțin că străzile sunt mai legitime decât instituțiile”.
VIDEO: Proteste în Franța din cauza pensiilor
Luni, 20 martie, protestatarii pentru reforma pensiilor din orașul Rennes, din vestul Franței, s-au luptat cu poliția în timp ce ridicau baricade în flăcări pentru a bloca traficul pe o autostradă.
Câteva sute de persoane s-au adunat pentru proteste, care a început în jurul orei 6:30 a.m. și a oprit în jurul orașului.
Poliția a tras cu gaze lacrimogene.
Franța a cunoscut un val de proteste în ultimele săptămâni, deoarece guvernul președintelui francez Emmanuel Macron a ocolit camera inferioară a parlamentului pentru a impune o revizuire profund nepopulară a sistemului de pensii care va crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!