11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPremierul francez Elisabeth Borne adoptă reforma pensiilor fără vot

Premierul francez Elisabeth Borne adoptă reforma pensiilor fără vot

Premierul francez Elisabeth Borne a folosit o procedură specială pentru a promova un proiect de lege nepopular privind reforma pensiilor prin Adunarea Națională fără vot joi (16 martie), pe fondul strigătelor parlamentarilor de stânga care ridicau pancarte împotriva reformei.

Mișcarea, folosind articolul 49:3 din constituție, va asigura că proiectul de lege care ridică vârsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani este adoptat după săptămâni de proteste și dezbateri marcate de discordie, potrivit Reuters.

Dar, de asemenea, arată că președintele Emmanuel Macron și guvernul său nu au reușit să obțină o majoritate suficientă în parlament, fiind o lovitură pentru președintele centrist și capacitatea sa de a câștiga sprijinul altor partide pentru reforme viitoare.

Premierul Borne adoptă reforma pensiilor fără vot, iar cuvântarea ei a fost huiduită în scene haotice care nu sunt obișnuite în legislativul francez

La reluarea sesiunii, Borne a luat cuvântul, dar discursul ei a fost în mare parte înecat de huiduieli și scandări din partea membrilor parlamentului opoziției și strigăte de „demisie”, în scene haotice care nu sunt foarte dese în parlamentul francez.

„ Nu putem miza pe viitorul pensiilor noastre, această reformă este necesară”, a spus Borne parlamentarilor, pentru a explica de ce folosea procedura 49:3. Macron și guvernul său spun că ridicarea vârstei de pensionare este necesară pentru a scoate sistemul de pensii din roșu până la sfârșitul deceniului.

Peste 200 acțiuni de protest au loc sâmbătă în Franța față de reforma pensiilor propusă de Guvern

Peste 200 de acțiuni de protest au loc sâmbătă în orașele din Franța unde oamenii protestează față de reforma pensiilor propusă de Guvern.

Franța se confruntă sâmbătă cu a șaptea zi de manifestații împotriva planurilor de reformă a pensiilor ale președintelui Emmanuel Macron. Anterior, grevele au afectat rafinăriile, transportul public și alte servicii publice, conform jurnalul.ro.

Protestul a început în luna ianuarie fiind organizat de o coaliție a principalelor sindicate franceze. Sindicaliștii speră să mențină presiunea asupra guvernului pentru a retrage reforma, a cărei principală măsură este prelungirea cu doi ani a vârstei de pensionare până la 64 de ani.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă