3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieAcțiunile Credit Suisse se prăbușesc. Ating un minim record

Acțiunile Credit Suisse se prăbușesc. Ating un minim record

Acțiunile gigantului bancar elvețian Credit Suisse au scăzut la un nivel record! Investitorii sunt neliniștiți după prăbușirea Silicon Valley Bank.

Acțiunile Credit Suisse au scăzut cu 30% la un moment dat, iar problemele au început chiar de marți, când au fost dezvăluite „slăbiciuni semnificative” în controalele sale contabile, scrie BBC.

Investitorii sunt îngrijorați de modul în care banca, măcinată de probleme, va gestiona consecințele falimentului Silicon Valley.

Îngrijorările s-au răspândit pe toate piețele de acțiuni, toți indicii principali scăzând puternic.

„Problemele de la Credit Suisse ridică încă o dată întrebarea dacă acesta este începutul unei crize globale sau doar o simplă sperietură”, a scris Andrew Kenningham, de la Capital Economics.

Banca a insistat că poziția sa financiară nu este îngrijorătoare, directorul general afirmând că rezervele sale de numerar sunt „încă foarte, foarte puternice”.

Toți cei trei indici bursieri importanți din SUA erau în scădere în deschiderea ședinței de tranzacționare de la New York, în timp ce principalele burse din Europa – inclusiv FTSE 100 – erau în scădere cu peste 2,5% la jumătatea după-amiezii.

FTSE 100 a scăzut cu 6% în ultima săptămână, atingând minimul ultimelor trei luni.

Problemele unei bănci importante precum Credit Suisse ar putea avea repercusiuni pe scară largă. Acțiunile bancare din întreaga lume au fost sub presiune, indicele bancar Stoxx Europe scăzând cu peste 6%.

Turbulențele din sectorul bancar au început săptămâna trecută, odată cu prăbușirea SVB, a 16-a bancă din SUA ca mărime.

Banca – specializată în acordarea de împrumuturi companiilor din domeniul tehnologiei – a fost închisă vineri de autoritățile de reglementare americane, în ceea ce a fost cel mai mare faliment al unei bănci americane din 2008 încoace. Brațul britanic al SVB a fost cumpărat pentru 1 liră sterlină de HSBC.

În urma colapsului SVB, Signature Bank, cu sediul la New York, a dat faliment și ea, iar autoritățile de reglementare din SUA au garantat toate depozitele la ambele bănci.

Dar temerile au persistat cu privire la consecințele prăbușirii, iar tranzacțiile cu acțiuni bancare au fost volatile în această săptămână.

Marți, gigantul în materie de rating de credit Moody’s a avertizat că sistemul bancar american va avea de suferit și mai mult.

„Este prea devreme pentru a ști cât de extinse sunt pagubele. Răspunsul autorităților de reglementare a fost până acum rapid, iar acțiunile decisive au ajutat la evitarea riscurilor de contagiune. Dar piețele rămân pe muchie de cuțit”, a scris Laurence Fink, directorul general al gigantului de investiții BlackRock, într-o scrisoare anuală adresată investitorilor.

Credit Suisse, fondată în 1856, s-a confruntat cu o serie de scandaluri în ultimii ani, inclusiv acuzații de spălare de bani și alte probleme.

A pierdut bani în 2021 și din nou în 2022 – cel mai prost an al său de la criza financiară din 2008 – și a avertizat că nu se așteaptă să fie profitabilă până în 2024.

Acțiunile firmei fuseseră deja grav afectate înainte de această săptămână – valoarea lor scăzând cu aproximativ două treimi anul trecut.

Pe fondul problemelor, clienții au mutat fondurile în altă parte – în jur 110 miliarde de franci elvețieni (120 de miliarde de dolari) în ultimele trei luni ale anului 2022.

Dezvăluirea de marți a unei „slăbiciuni semnificative” în controalele sale de raportare financiară a reaprins îngrijorările, determinând principalul investitor, Saudi National Bank, să spună că nu va investi fonduri suplimentare în creditorul elvețian.

Îngrijorările au cântărit asupra prețurilor acțiunilor băncilor regionale din SUA și chiar și cele mai mari bănci americane, despre care analiștii au spus că ar trebui să fie mai stabile, și-au văzut acțiunile inversând cursul după revenirea pieței de marți.

„Credit Suisse a fost considerată pe scară largă ca fiind veriga cea mai slabă dintre băncile mari din Europa, dar nu este singura bancă care s-a confruntat cu o profitabilitate slabă în ultimii ani”, a declarat Kenningham.

Una dintre problemele care au afectat SVB a fost faptul că a fost nevoită să vândă obligațiuni guvernamentale americane pe care le deținea, pentru a strânge bani.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...
Ultima oră
Pe aceeași temă