Administrația președintelui american Joe Biden a anunțat că va aproba o versiune redusă a proiectului de foraj petrolier și de gaze Willow al ConocoPhillips în Alaska, ceea ce a provocat reacții furioase din partea activiștilor pentru climă.
Este vorba despre un plan al companiei Willow a ConocoPhillips pentru a fora pentru petrol și gaze în Alaska, un plan despre care președintele Biden a anunțat că va fi aprobat, declanșând reacții furioase din partea activiștilor pentru climă.
Așadar, ce este mai exact proiectul Willow și de ce se opun activiștii?
Proiectul Willow este o propunere de aproximativ 7 miliarde de dolari făcută de ConocoPhillips și ar fi situat în interiorul Rezervei Naționale de Petrol, o zonă cu terenuri publice neperturbate din Statele Unite.
În zonă se regăsesc aproximativ 600 de milioane de barili de petrol.
Departamentul de Interne al lui Biden a aprobat o versiune redusă a proiectului care ar include trei situri de foraj și mai puțină infrastructură de suprafață decât cea propusă inițial, eeea ce – potrivit Departamentului de Interne – ar contribui la reducerea impactului asupra habitatelor unor specii precum urșii polari.
Proiectul complet fusese aprobat inițial de administrația Trump cu ani în urmă, dar un judecător federal din Alaska a anulat în 2021 această decizie, spunând că analiza de mediu trebuia refăcută.
În ciuda reducerii dimensiunii, grupurile de mediu rămân nemulțumite susținând că proiectul, chiar și în forma sa mai mică, reprezintă în continuare o amenințare pentru natura sălbatică și că intră în conflict cu promisiunile administrației Biden de a lupta împotriva schimbărilor climatice
„Ei se confruntă deja cu scurgeri de gaze, deversări de petrol, poluare toxică de la infrastructura existentă de petrol și gaze care se află deja în zonă, iar acest lucru nu va face decât să provoace mai mult rău. Iar noi toți avem obligația de a aborda criza climatică. Guvernul nostru are obligația de a face tot ce poate pentru a aborda această problemă masivă care ne afectează pe toți. Adică, schimbările climatice nu sunt o problemă care afectează doar un stat sau chiar o națiune,” spune Kristen Monsell, avocat senior la Centrul pentru diversitate biologică.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!