4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăPoliticăAbia revenit din Japonia și Singapore, ministrul Aurescu merge în Lituania

Abia revenit din Japonia și Singapore, ministrul Aurescu merge în Lituania

Abia revenit din Japonia și Singapore, unde l-a însoțit pe președintele Iohannis, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a plecat în Lituania, deși el era așteptat în Parlamentul României.

Ministrul Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 13 -14 martie 2023, o vizită oficială la Vilnius, la invitația ministrului de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis. Vizita a fost anunțată printr-un comunicat transmis de Ministerul român de Externe, la data de 13 martie. Ministrul Aurescu abia revenise în România din vizita în Japonia și Singapore, unde l-a însoțit pe președintele Iohannis. Din cauza acestei agende încărcate, ministrul Aurescu nu poate fi prezent, luni, în plenul Parlamentului României, unde fusese invitat la dezbaterea „Ora Guvernului”.

Pe timpul vizitei în Lituania, ministrul român va discuta cu omologul său lituanian și cu președinta Parlamentului, Viktorija Čmilytė-Nielsen. Se vor analiza situația din Ucraina și din Republica Moldova, precum și pregătirile pentru viitorul Summit NATO ce va fi găzduit de Lituania, în iulie 2023. „În ceea ce privește agenda europeană, vor fi abordate, cu prioritate, teme precum aderarea României la Spațiul Schengen și extinderea Uniunii Europene, subiecte de interes deosebit atât pentru România, cât și pentru Republica Lituania, ambele țări fiind puternice susținătoare ale continuării integrării europene, inclusiv cu lărgirea spațiului Schengen, respectiv ale procesului de extindere a UE”, a precizat Ministerul român de Externe.

„Cei doi miniștri vor discuta și despre sprijinul multidimensional acordat de cele două țări Ucrainei și despre viitorul proces de reconstrucție al acestei țări. Totodată, consultările vor viza impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe situația de securitate din Republica Moldova și măsurile comune de contracarare a acțiunilor destabilizatoare promovate de Rusia și de consolidare a rezilientei și securității Republicii Moldova”, subliniază partea română.

În Parlamentul României, ministrul Aurescu fusese invitat de grupul parlamentar AUR. Potrivit Camerei Deputaților, discuția trebuia să aibă următoarele teme: „Eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat; Informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainene la Canalul Bîstroe fără aprobarea părţii române, lucrări ce pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu cauzate României şi cum vor fi recuperate aceste prejudicii; Ce măsuri a întreprins Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic în speţa Canalul Bîstroe în vederea stopării acestui dezastru de mediu cu repercusiuni economice grave la adresa României”. Luni la amiază, acest program era încă afișat pe site-ul Camerei Deputaților.

Cu privire la subiectul Bîstroe s-a pronunțat, duminică seară, și europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. El a susținut că Ministerul de Externe, condus de Aurescu, ar trebui să negocieze cu Ucraina pe tema Bîstroe. „Canalul Bîstroe nu are strict numai un rol comercial, pentru cereale sau sare, are şi un rol strategic. Când analizăm chestiunea Bîstroe, trebuie să primim datele exacte şi să negociem”, a declarat Rareş Bogdan.

Duminică seară, europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a dezvăluit că, deși postul de ministrul de Externe este atribuit PNL, nu acest partid, ci „statul” l-a numit ca ministru pe Bogdan Aurescu. „Nu este membru PNL”, a precizat Rareș Bogdan despre Bogdan Aurescu, potrivit site-ului Prima News.

„Nu eu sau Partidul Național Liberal hotărăște. E un loc al PNL, dar nu noi l-am numit acolo. Statul, nu noi. Nu am zis că o să îl dau afară. O să îl găsiți în  minister și după. O să îl găsiți în MAE și după pentru că e mai puternic ca PNL Bogdan Aurescu”

Rareș Bogdan,

Prim-vicepreședinte PNL

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a replicat, luni, într-o declarație prezentată de postul de televiziune Digi 24, că nu-l interesează „părerile lui Rareș Bogdan”. În mod interesant, punctul de vedere al lui Rareș Bogdan (PNL), cu privire la lipsa de reacție a României în cazul Bîstroe, seamănă cu cel al partidului AUR, care i-a cerut lui Aurescu explicații în Parlament.

„Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri de la asemenea personaje sunt de fapt o confirmare că fac bine ce fac. E exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”

Bogdan Aurescu,

Ministrul Afacerilor Externe

Ministrul Bogdan Aurescu explică criticile lansate de Rareș Bogdan prin faptul că „probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nouă români evacuați din Mayotte cu ajutorul forțelor franceze

MAE precizează că situația românilor s-a aflat în atenția Consulatului General al României la Paris, încă din momentul producerii ciclonului Ministerul Afacerilor Externe a anunțat...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Acțiunile Tesla explodează: Creștere spectaculoasă alimentată de contextul politic

În urmă cu mai puțin de două luni, Tesla părea să înregistreze unul dintre rarele sale ani de pierderi pe bursă. Totuși, o ascensiune...
Ultima oră
Pe aceeași temă