0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO - Germania afirmă că Nord Stream ar putea fi o operațiune...

VIDEO – Germania afirmă că Nord Stream ar putea fi o operațiune „sub steag fals”

Atât NATO, cât și guvernul rus îndeamnă la prudență în legătură cu un raport recent al New York Times, potrivit căruia un grup pro-Ucraina s-ar afla probabil în spatele sabotajului de anul trecut al gazoductului Nord Stream 2. Acesta evidențiază natura secretă a operațiunilor lor în războiul din Ucraina.

Guvernul Germaniei avertizează că povestea din New York Times din această săptămână, potrivit căreia un grup pro-ucrainean s-ar putea afla în spatele sabotajului de anul trecut al gazoductului Nord Stream, ar trebui tratată cu prudență, deoarece atacul ar fi putut fi în continuare o așa-numită operațiune de „steag fals”.

Cu alte cuvinte, adevărații făptași ar fi putut înscena incidentul pentru a da vina pe Ucraina, chiar dacă această țară nu a avut nimic de-a face cu el.

Reacțiile la această știre din partea puterilor mondiale evidențiază atât misterul incidentului, cât și natura secretă a planurilor lor de război.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că nu ar fi prima dată când un astfel de eveniment cu „steag fals” s-a întâmplat și că există ceea ce el a numit „opinii ale experților” care indică acest lucru, fără a detalia.

El a participat la un summit la Stockholm, la care au fost prezenți și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, care a calificat rapoartele din presă drept „ciudate” și a afirmat că incidentul nu are nicio legătură cu guvernul ucrainean.

Stoltenberg a declarat că investigațiile sunt în curs de desfășurare. Statele Unite au spus același lucru.

„Există investigații naționale în curs de desfășurare și cred că este corect să așteptăm până când acestea vor fi finalizate înainte de a spune ceva mai mult despre cine a fost în spatele lor”, a spus Stoltenberg.

Articolul din New York Times se învârte în jurul unor informații care ar fi fost analizate de oficiali americani. Reuters nu poate verifica afirmațiile. The Times afirmă că rapoartele serviciilor de informații nu au tras nicio concluzie fermă, dar că sabotorii pro-Ucraina au fost probabil în spatele acestui atac.

De asemenea, a spus că nu există nicio dovadă că președintele ucrainean Zelenski sau vreunul dintre înalții săi oficiali ar fi jucat un rol.

Motivul posibil, potrivit Times: Distrugerea gazoductului ar elimina o potențială metodă prin care Rusia ar putea avea o influență asupra Europei prin intermediul exporturilor de gaz.

Este un lucru despre care Ucraina și aliații săi au avertizat de ani de zile.

Guvernul rus a sugerat că raportul New York Times ar putea fi un efort coordonat pentru a distrage atenția.

Între timp, alte două rapoarte ale ziarului german Zeit și ale canalului de știri ARD relatează că autoritățile au identificat o ambarcațiune folosită în sabotaj.

Se spune că ar fi un iaht închiriat de cinci bărbați și o femeie care au folosit pașapoarte false. Proprietarul iahtului este o companie din Polonia deținută de cetățeni ucraineni, deși nu se cunoaște naționalitatea celor care l-au închiriat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Atribuțiile președintelui României: Ce poate și ce nu poate face

Președintele României are un rol de mediator între puterile statului și între stat și societate, fiind responsabil cu menținerea echilibrului constituțional Președintele României, ales prin...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă