-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăCalcule pentru moțiunea de cenzură. De câte voturi are nevoie Opoziția pentru...

Calcule pentru moțiunea de cenzură. De câte voturi are nevoie Opoziția pentru a dărâma Guvernul

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, semnată de 173 de parlamentari, a fost depusă, ieri,  a anunţat liderul deputaților PNL Raluca Turcan. Votul ar urma să aibă loc pe 18 iunie. ”Moţiunea de astăzi este urmarea moţiunii populare pe care românii au dat-o la votul covârşitor la referendum şi de asemenea pentru alegerile europarlamentare. Vrem să fim cât se poate de realişti şi să spunem: aritmetica parlamentară este aceeaşi de după alegerile din 2016. Patru grupuri parlamentare PNL, USR, PMP, şi UMDR şi-au asumat să transpună în acţiune parlamentară rezultatul votului. Sperăm că la vot vor veni şi alţi colegi.  De asemenea, au semnat şi patru colegi neafiliaţi din Parlament. Nu sunt suficiente voturi în momentul de faţă, dar jocul merge mai departe pentru că este un joc pentru România normală, românii de rând şi pentru transparenţă şi responsabilitate”, a spus Turcan.

 

De unde vin voturile pentru

Pentru aprobarea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 233 de voturi. Cele patru partide care au semnat moțiunea au în total 180 de parlamentari: PNL – 93, USR- 40, UDMR- 30, PMP – 17. Pentru prima dată în actuala legislatură, Opoziția are și sprijinul UDMR. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că Uniunea a decis să voteze moţiunea de cenzură, pentru evenimentele din Valea Uzului. ”Aici a contat ceea ce s-a întâmplat zilele trecute şi, mai ales, joia trecută, când am văzut incapacitatea administrativă şi politică a Guvernului de a opri anunte manifestaţii şi prezenţe în Valea Uzului. Este o sancţiune din partea noastră spre Guvern”, a spus Kelemen.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunţat, ieri, că parlamentarii partidului vor vota la vedere pentru adoptarea moţiunii de cenzură semnată de 173 de parlamentari, deşi nu au semnat documentul. Ponta spune că Pro România nu pot fi alături de partidele de dreapta, de care îi despart ”prea multe abordări şi mentalităţi politice”. Pro România a ajuns să aibă 26 de parlamentari, după cei ieri doi deputați PSD (Mihai Mocaci și Valentin Popa)  s-au înscris în formațiunea lui Victor Ponta. Cu sprijinul Pro România, Opoziția ar strânge 206 de voturi, insuficient pentru aprobarea moțiunii de cenzură.

Alte voturi ar putea proveni din rândul Grupului Minorităților, chiar dacă deputații minorităților votează, de obicei, de partea guvernului în funcție. Însă, recent, liderul grupului Minorităților, Varujan Pambuccian, a afirmat că jumătate dintre deputații minorităților ar putea vota moțiunea de cenzură. De altfel, în ultima perioadă, șapte din cei 17 deputați ai minorităților au votat alături de Opoziție. În acest scenariu, Opoziția ar strânge 213 voturi.

 

Contradicții în PSD

Pentru a dărâma Guvernul, Opoziția ar mai avea nevoie de 20 de voturi. Acestea pot fi obținute doar dacă Opoziția va avea și sprijinul unor parlamentari nemulțumiți din PSD sau ALDE. Cele două partide dețin încă o majoritate de 239 de voturi – PSD are 208 iar ALDE – 31.

 Însă, premierul Viorica Dăncilă a luat măsuri pentru a contracara acest scenariu. Dăncilă, care este și președinte interimar al PSD, a anunțat că parlamentarii social-democrați vor fi în sala de plen pentru a asigura cvorumul pentru moțiunea de cenzură, dar că nu vor vota. „Am convenit ca această moțiune să o tratăm cu seriozitare, să participe colegii la dezbateri, să ia cuvântul și bineînțeles să merge mai departe. Vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. Eu nu pot decât să fiu de acord cu propunerea lor”, a spus Viorica Dăncilă, după ședința grupurilor parlamentare ale PSD. Strategia de a nu vota deloc evită emoțiile la votul secret, cu bile, când nemulțumiții pot pune umărul la dărâmarea Guvernului.

În schimb, președintele Camerei Deputaților Bucureşti, Marcel Ciolacu, a declarat că fiecare parlamentar PSD va decide dacă participă la votul asupra moţiunii de cenzură depusă de opoziţie, menţionând că nu este vreo problemă de neîncredere. ”În acest moment, repet ca şi ieri, matematic, PSD plus ALDE au suficiente voturi ca moţiunea să nu treacă. Strategia noastră este să respingem această moţiune. Nu am luat această decizie (ca parlamentarii PSD să stea în bănci şi să nu voteze – n.r.). Fiecare coleg va face cum consideră. Obligaţia puterii este întotdeauna de a asigura cvorumul. Vom asigura cvorumul şi colegii care doresc să participe, participă, care vor vota, care nu vor vota”, a precizat Ciolacu.

 

Textul moțiunii de cenzură

Moţiunea PNL, sub numele ”Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot!”, identifică o serie de motive pentru care Executivul trebuie schimbat. Moțiunea a fost depusă miercuri și va fi discutată marți 18 iunie.

Opoziția reclamă modul în care au fost organizate alegerile din diaspora. unde mii de români nu au putut să voteze. ”Puteţi pleca liniştită acasă, pentru că cetăţenii români v-au luat un bilet doar dus. Plecaţi, dar nu înainte să răspundeţi politic pentru atentatul la drepturile fundamentale pe care, împreună cu Teodor Meleşcanu şi Carmen Dan l-aţi condus împotriva a milioane de români din diaspora”, este mesajul Opoziției pentru premierul Viorica Dăncilă. ”Aţi folosit instituţiile statului român împotriva propriilor cetăţeni, mai ales împotriva celor care au spus cu voce tare că s-au săturat de PSD şi de incompetenţii care conduc ţara. <>, <> sau <> sunt mărci înregistrate oficial ale PSD şi ele sunt expresia modului în care voi vă raportaţi de 30 de ani la cetăţenii români”, susțin autorii moțiunii.

Opoziția reclamă, de asemenea, asaltul asupra justiției. ”Ați încercat sa destabilizați și subordonați justiția română pentru a vă salva membrii corupți și clientela politică, fără a ține cont de faptul că victimele colaterale au fost cetățenii români care s-au trezit într-un paradis al infractorilor”, se afirmă în textul moțiunii.

De altfel, moțiunea face referire la ordonanțele de urgență din domeniul justiției și cel economic. ”PSD şi-a consemnat în propria istorie autoratul unor ordonanţe toxice precum Ordonanţa 7/2019, care a creat haos total în sistemul judiciar şi care a generat premisele unei amnistii mascate, în ciuda avertismentelor repetate ale Comisiei de la Veneţia!”, susțin semnatarii moțiunii. ” Printr-o singură ordonanţă (114/2018) aţi scumpit şi mai tare viaţa românilor, care sunt nevoiţi să plătească facturi mai mari la curent electric, la telefonie sau televiziune prin cablu”, se afirmă în moțiune.

Un alt capăt de acuzare este politizarea Radioului și Televiziunii Publice.

Este, de asemenea, menționat,  scandalul din jurul cimitirului de la Valea Uzului. ”Deși executivul avea cunoștință, de mai bine de o lună, de acțiunile cu caracter ilegal constatate inclusiv de unele instituții ale Statului Român prin Inspectoratul de Stat în Construcții, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării Naționale și Prefectura Bacău, nu a făcut nimic pentru un dialog absolut necesar și măsuri adecvate, prompte soluționării diferendului și a preferat o mascaradă de prezență la fața locului a forțelor de ordine în ziua de 6 iunie 2019”, se afirmă în moțiune.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă