Vicepremierul Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor, a declarat că a primit informații cu privire la lucrările pe Bîstroe, pe care le execută statul ucrainean, de la mai multe instituții din România, nu doar de la cele subordonate Ministerului Transporturilor.
„Am avut rapoarte de la structuri nu doar din Ministerul Transporturilor – de la Ministerul de Interne, Paza de Coastă”, a precizat vicepremierul Grindeanu. El s-a referit, astfel, la Garda de Coastă, care face parte din Poliția de Frontieră – subordonată Ministerului Afacerilor Interne.
Vicepremierul Grindeanu a făcut această precizare la data de 1 martie 2023, într-o intervenție prin telefon la postul Digi 24. Cu câteva zile mai înainte, Grindeanu anunța că Ministerul Transporturilor din România are disponibile trei nave care pot inspecta lucrările pe care le execută Ucraina. Dar o asemenea verificare se poate desfășura doar cu condiția ca Ucraina să permită o verificare pe teritoriul ei.
Scandalul legat de lucrările pe care le execută Ucraina a pornit de la o declarație a vicepremierului Grindeanu. El afirma, acum câteva săptămâni, că știe despre aceste lucrări dar că nu Ministerul Transporturilor ar trebui să reacționeze, ci în primul rând Ministerul de Externe și Ministerul Mediului. Imediat după aceea, Ministerul Afacerilor Externe al României a replicat că n-a fost informat despre lucrările pe care le execută Ucraina.
Ucraina a început lucrările pe Bîstroe cu mulți ani în urmă
Sorin Grindeanu a precizat că el, în calitate de ministru al Transporturilor, nu face parte din CSAT. Într-adevăr, posturile de ministru al Transporturilor și de vicepremier nu fac parte din CSAT. În schimb, ministrul Afacerilor Externe face parte din CSAT. Tot din CSAT fac parte, printre alții, ministrul de Interne precum și directorii SIE și SRI. Într-o asemenea situație, este cu atât mai ciudat că ministrul Transporturilor este mai informat decât ministrul de Externe cu privire la subiectul Bîstroe.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!