16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalArmenia și Azerbaidjan au încercat la Munchen să ajungă la un acord...

Armenia și Azerbaidjan au încercat la Munchen să ajungă la un acord în privința Nagorno-Karabah

Armenia şi Azerbaidjan au purtat sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmit Reuters şi AFP.

Întâlnirea între premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev şi secretarul de stat american Antony Blinken s-a desfăşurat în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, ce se încheie duminică.

Blinken a făcut apel la cele două ţări să fructifice ”o ocazie istorică” de a face pace după trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

”Credem că Armenia şi Azerbaidjan au într-adevăr o ocazie istorică de a încheia o pace durabilă după peste 30 de ani de conflict”, a spus demnitarul american înaintea reuniunii cu liderii armean şi azer.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce Nikol Paşinian a anunţat că i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace.

Într-un comunicat difuzat la finalul întâlnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat că s-a discutat despre proiectul său de pace şi şi-a reafirmat dorinţa de a încheia un tratat care ”garantează o pace pe termen lung”.

De partea sa, preşedintele azer a salutat ”maniera constructivă” în care s-a desfăşurat întâlnirea mediată de Antony Blinken şi a promis că va ”studia” propunerile armene, potrivit agerpres.ro.

Armenia și Azerbaidjan au încercat la Munchen să găsească o soluție pentru stingerea tensiunilor din Nagorno-Karabah, cu ajutorul SUA

”La o primă vedere, există progrese referitoare la poziţia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient”, a declarat Ilham Aliyev, citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor ’90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat cu o victorie a Armeniei. Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în al doilea conflict, desfăşurat în toamna anului 2020 şi soldat cu circa 6.500 de morţi, în cursul căruia Baku a recucerit numeroase teritorii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

BREAKING NEWS. Istvan Kovacs va arbitra finala Europa League

Arbitrul român Istvan Kovacs a fost delegat de UEFA să conducă finala Europa League dintre Atalanta Bergamo și Bayer Leverkusen, care va avea loc...

Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România

O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliţei de asigurare...

Ambasada Elveției citează versurile lui Nemo: “Cine decide ce este greșit, ce este corect? Totul este echilibru, totul este lumină”

Ambasada Elveției în România transmite pe internet un mesaj în care citează versurile cântecului interpretat de Nemo, care a câștigat finala concursului Eurovision 2024. "Lasă-mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă