Administraţia Joseph Biden a SUA este „preocupată” de parteneriatul dintre China şi Rusia şi de susţinerea de către Beijing a invaziei militare ruse în Ucraina, afirmă Wendy Sherman, subsecretar de Stat american, potrivit postului de televiziune CNN, transmite blacknews.ro.
„Evaluarea mea este că Republica Populară China încearcă să îşi intensifice poziţia în cadrul coomunităţii internaţionale prin anunţurile că vrea să medieze şi să contribuie la oprirea acestei invazii oribile. În acelaşi timp, China menţine angajamentele în parteneriatul fără limite cu Rusia”, a declarat Wendy Sherman la un eveniment organizat de Institutul Brookings.
SUA este „preocupată” de parteneriatul dintre China și Rusia, dar și de legăturile Rusiei cu Iranul și Coreea de Nord
„În mod categoric, suntem preocupaţi, avem din ce în ce mai multe preocupări privind acest parteneriat şi privind susţinerea Chinei pentru invazie”, a precizat Wendy Sherman, notând că Beijingul încearcă să aibă o abordare dublă.
De asemenea, oficialul american a exprimat preocupări privind parteneriatele Rusiei cu Iranul şi Coreea de Nord.
Rusia si China, periculoase pentru SUA
Directorul serviciilor secrete americane, Dennis Blair, care conduce cele 16 servicii speciale din SUA, a prezentat noul Raport strategic al acestei institutii, alcatuit la fiecare patru ani.
Potrivit lui Dennis Blair, statul american consacra 75 de miliarde de dolari anual activitatilor de informatii, care mobilizeaza 200.000 de persoane. Dupa ce a pastrat secretul multa vreme, guvernul de la Washington a publicat in 2007 bugetul dedicat acestor agentii de informatii, care s-a ridicat la 47,5 miliarde de dolari in cursul exercitiului bugetar 2008, dar suma nu includea si cheltuielile legate de spionajul militar.
Raportul strategic cvadrianual semnaleaza ca Rusia si China figureaza printre statele cele mai susceptibile sa ameninte interesele Statelor Unite. „Un anumit numar de state natiuni sunt capabile sa ameninte interesele americane prin intermediul mijloacelor traditionale (forta militara si spionaj) si avansate (cyberoperatiuni)”, arata raportul, citand Iranul si Coreea de Nord, ambele suspectate ca doresc sa-si procure arme nucleare, dar si China si Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!