Membrii Parlamentului European au păstrat luni (13 februarie) un minut de reculegere pentru victimele de la cutremurul cu magnitudinea de 7,8, care a făcut zeci de mii de oameni morți în Turcia și Siria, potrivit Reuters.
„ Zeci de mii de oameni au fost uciși, alte mii sunt rănite sau sunt încă prinse sub dărâmături și vreau să subliniez că Europa este alături de poporul Turciei și Siriei”, a declarat audienței Președintele Parlamentului UE, Roberta Metsola, înainte de începerea dezbaterilor.
Cel mai mortal cutremur din Turcia din 1939 a ucis 31.643 de persoane acolo și a forțat evacuarea a 160.000 din zona cutremurului, a anunțat Autoritatea Turciei pentru Gestionarea Dezastrelor și Urgențelor.
Membrii Parlamentului European au ținut un moment de reculegere pentru victimele de la cutremurul din Turcia, fiind al șaselea dezastru mortal
Peste 4.300 de persoane au fost raportate ca decese și 7.600 rănite în nord-vestul Siriei, duminică, a declarat o agenție ONU. În combinație cu bilanțul raportat din părțile țării deținute de guvern, numărul de persoane raportate că au fost ucise în Siria este de peste 5.714.
Cutremurul este acum al șaselea cel mai mortal dezastru natural din acest secol, după cutremurul din 2005, care a ucis cel puțin 73.000 de oameni în Pakistan.
Cum răspunde UE la cutremurul din Turcia
Cutremurul, care a costat mii de vieţi până în prezent, este unul dintre cele mai devastatoare din istoria recentă a Turciei.
Deşi Turcia nu este membră a UE şi relaţiile nu au fost întotdeauna bune, ofertele de asistenţă au venit rapid. Cu toate acestea, acordarea de asistenţă pentru victimele din Siria s-ar putea dovedi încă mai dificilă, deoarece mai mult de un deceniu de război civil îngreunează accesul umanitar în multe regiuni, relatează enr în articolul său de fond, publicat ieri. Până ieri după-amiază, numărul morţilor în urma cutremurului şi a replicilor de la graniţa turco-siriană depăşise 22.000, în timp ce speranţele de a mai găsi supravieţuitori printre dărâmături dispăreau de la o oră la alta.
În urma dezastrului, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat că a fost activat aşa-numitul Mecanism de protecţie civilă al Uniunii Europene, prin intermediul căruia alte ţări pot solicita asistenţă de urgenţă din partea UE.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!