5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăȘtirile zileiRaed Arafat crede că pentru salvarea victimelor cutremurelor din Turcia ar putea...

Raed Arafat crede că pentru salvarea victimelor cutremurelor din Turcia ar putea fi miracole

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat joi, la Vaslui, referitor la posibilitatea salvării victimelor cutremurelor din Turcia la peste 60 de ore de la producerea dezastrului, că autorităţile încă mai cred în miracole şi că salvatorii români trimişi în zonă vor rămâne cât se va considera necesar.

„Condiţiile pot să însemne încet-încet o încetinire a găsirii supravieţuitorilor, având în vedere că deja au trecut peste 60 de ore. Deja temperaturile scăzute continue au impact pe zonele de căutare. Dar aşa cum am auzit pe cineva din Turcia întrebând ‘credeţi în miracole?’, ‘Da, credem în miracole’ şi poate totuşi mai reuşim să găsim oameni în următoarele zile, sau copii care sunt sub dărâmături. Vom lucra până la momentul în care se va decide că nu mai este nevoie”, a spus Raed Arafat.

El a dat asigurări că echipele de salvatori din România vor rămâne în Turcia cu acordul Ministerului şi al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi că statul român va susţine cu tot ce este nevoie autorităţile turce şi siriene.

„Vor rămâne acolo, iar dacă e necesar, vom face schimburi până când ni se va spune că nu mai este nevoie. Au fost aprobate 40 de tone de ajutoare umanitare pentru Siria, în baza unei liste dată de guvernul sirian prin Mecanismul de Protecţie Civilă. Am urcat, cu acordul premierului, pe portalul Protecţiei Civile Europene propunerea noastră. Urmează să vedem care va fi modalitatea de transport şi modalitatea de livrare. Costurile pentru transport se acoperă de regulă în proporţie de 75%, pentru situaţia asta costurile se acoperă chiar 100% ca să ajungă materialele în zona respectivă şi să fie distribuite într-un mod care va fi decis de Comisia Europeană pentru a fi siguri că ajung la beneficiarii lor”, a afirmat Arafat, potrivit agerpres.ro.

Raed Arafat speră că pentru salvarea victimelor cutremurelor din Turcia ar putea fi miracole, vorbind și despre situația spitalelor din București

Referitor la situaţia spitalelor din Bucureşti, care ar putea avea de suferit în cazul producerii unui cutremur cu magnitudine mare în ţara noastră, şeful DSU a spus că în ultimul timp s-au făcut o serie de reabilitări, principalele unităţi beneficiare fiind Spitalul Universitar şi Spitalul Bagdasar.

„Au fost consolidate în ultima perioadă. Asta înseamnă că ne întăreşte faptul că ele vor rămâne în picioare la un cutremur. Dar problema spitalelor e alta, nu e numai prăbuşirea. Când se întâmplă un cutremur, spitalul ca să fie funcţional trebuie să fie pregătit, trebuie să aibă toate echipamentele fixate, surse de apă, surse de curent, toate utilităţile funcţionale. Un cutremur poate să ducă la incapacitarea unui spital, chiar dacă el se află în picioare şi nu are problemă structurală. Din cauza asta planurile de intervenţie includ în primul rând spitale de campanie. Şi aici avem, mai ales după pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alăturat încă două spitale de campanie ale Ministerului Apărării, şi încă un spital care este recent preluat de DSU şi care poate fi şi astăzi utilizat în astfel de situaţii. Pe lângă asta, mai avem două proiecte europene în care suntem implicaţi. Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura. Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră”, a precizat Raed Arafat.

Şeful DSU a subliniat că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă.

„Aceste spitale au toate dotările necesare, de la CT, la sală de operaţii, la absolut totul. Pe lângă asta, dacă ai o situaţie, să zicem că în Bucureşti, noi nu trebuie neapărat să asigurăm tratamentul în Bucureşti. Trebuie să ieşim din ideea asta de cutii, să înţelegem că vorbim de o ţară întreagă. În momentul în care vezi că în Bucureşti capacitatea spitalicească nu poate să facă faţă, există toate modalităţile şi toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a trasfera bolnavii în alte zone din ţară care nu sunt afectate, aşa cum se întâmplă acum în Turcia”, a mai afirmat secretarul de stat Raed Arafat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

SUA și-ar putea redeschide joi ambasada de la Kiev

Statele Unite se aşteaptă ca ambasada americană la Kiev să revină la operaţiunile normale joi după o alertă de securitate, le-a declarat miercuri reporterilor...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Ministrul Apărării al Chinei i-a refuzat o întâlnire șefului Pentagonului la o reuniune ASEAN

Ministrul apărării al Chinei, Dong Jun, a refuzat o întâlnire cu şeful Pentagonului, Lloyd Austin, în marja unei reuniuni a ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din...
Ultima oră
Pe aceeași temă