Prețurile alimentelor au continuat să crească în Europa, în ciuda faptului că inflația a scăzut pentru a doua lună consecutiv în decembrie, potrivit datelor comunicate miercuri de Eurostat, agenția europeană de statistică.
În decembrie, inflația prețurilor la alimente a fost de 18,2% în UE și de 16,2% în zona euro, ceea ce reprezintă o ușoară scădere față de media lunii noiembrie. Însă prețurile unor produse alimentare de bază precum zahărul, brânza, laptele, ouăle, uleiul continuă să crească, notează Euronews.com.
Cea mai mare creștere a prețurilor a fost înregistrată în Ungaria, cu aproape 50%, Lituania fiind pe locul al doilea, cu 33,5%, urmată de Estonia, cu 30,8%.
Cele mai mici variații de preț au fost înregistrate în Luxemburg, cu 11,1%, în Irlanda, cu 12,1% și în Cipru, cu 12,2%.
Cele șase categorii de alimente în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile, cu o medie de 30,2% până la 56,6%.
Prețul zahărului s-a dublat în Estonia, a crescut cu 98,9% în Cehia și cu 87,4% în Polonia. în Suedia, Danemarca și Luxemburg, prețurile au crescut cu o medie de aproximativ 10%.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!