Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat Holocaustul, din perioada celui de-al doilea Război Mondial, drept „cea mai mare crimă din istorie”.
Această temă a fost discutată în cadrul sesiunii de comemorare a Holocaustului.
În deschiderea ceremoniei de comemorare, Roberta Metsola, a numit Holocaustul „cea mai mare crimă din istorie. O crimă menită să șteargă un popor de pe fața pământului. O crimă menită să provoace groază unor generații întregi. O crimă care a modelat proiectul nostru european modern, într-o întruchipare a promisiunii atemporale: să nu se mai întâmple niciodată”.
Aceasta a subliniat că Holocaustul nu a avut loc peste noapte și că semnalele de alarmă ar fi trebuit să sune cu mult înainte să devină realitate. „În ciuda anilor care au trecut, comemorarea Holocaustului rămâne esențială, deoarece antisemitismul încă există, iar generația noastră este ultima care ascultă mărturii directe ale supraviețuitorilor Holocaustului”, a continuat președinta Metsola.
Președinta Parlamentului European s-a întâlnit cu președintele Israelului
Președintele Israelului, Isaac Herzog, și-a deschis discursul spunând: „Mă aflu astăzi în fața dumneavoastră în calitate de președinte al Statului Israel, stat național democratic al poporului evreu, dar inima și gândurile mele sunt alături de frații și surorile mele uciși în Holocaust, a căror singură crimă a fost faptul că erau evrei și plini de omenie”.
„Europa nu ar putea fi ceea ce este fără evrei”, a adăugat președintele Herzog.
Șeful statului Israel a subliniat că antisemitismul nu a apărut din neant: „Mașina morții naziste nu ar fi reușit să-și îndeplinească viziunea teribilă dacă nu ar fi întâlnit în cale un sol fertilizat de ura împotriva evreilor”.
Pentru președintele Herzog, antisemitismul și negarea Holocaustului încă există, sub noi forme și răspândite prin canale noi – în special pe internet. „Distanța dintre o postare pe Facebook și distrugerea pietrelor funerare într-un cimitir este mai scurtă decât ne-am putea imagina”, a spus acesta. „Mesajele bolnave de pe Twitter pot într-adevăr ucide.”
Europa are de jucat un rol vital în contracararea antisemitismului, a subliniat președintele Isaac Herzog.
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este stabilită la nivel internațional la 27 ianuarie.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!