Rihanna a spus odată că doarme doar trei sau patru pe noapte. Între timp, J. Lo a mărturisit că atunci când era tânără, dormea între 3 și 5 ore pe noapte, notează metro.co.uk.
Potrivit NHS, adulții au nevoie, în medie, între șapte și nouă ore de somn pe noapte.
Dacă ai o noapte proastă, nu este îngrijorător, dar dacă te lupți în mod constant să dormi, ai putea suporta consecințele.
Anxietate crescută
Din păcate, somnul și anxietatea pot fi un cerc vicios. Lipsa somnului provoacă anxietate, dar anxietatea poate provoca, de asemenea, lipsa somnului.
Dr. Sue Peacock este psiholog consultant în domeniul sănătății și expert în somn. Ea explică: „Din păcate, una poate exacerba pe cealaltă. Anxietatea poate avea un efect negativ asupra capacității organismului de a adormi, deoarece creierul tău se luptă, gândindu-se la toate rezultatele potențiale pentru ceea ce provoacă anxietatea. Mai mult, anxietatea anticipativă și anxietatea specifică legată de somn poate duce la tulburări de somn și insomnie, ceea ce creează apoi o buclă care poate face ca ambele afecțiuni să se agraveze”.
Cercetările au constatat, de asemenea, că lipsa somnului ne poate face să ne simțim deprimați.
„Ne poate face să avem o capacitate redusă de a rămâne pozitivi atunci când ne confruntăm cu evenimente provocatoare din punct de vedere emoțional”, spune Dr. Sue.
Creșterea în greutate
Te-ai întrebat vreodată de ce îți este atât de foame după o noapte în care ai dormit foarte puțin?
În timp ce dormim, se reglează hormoni precum cortizolul, leptina și grelina – hormoni care sunt importanți în controlul greutății.
„Lipsa de somn scade nivelul acestor hormoni în sânge. Lipsa de somn pe termen lung crește apetitul, mâncatul în exces”, explică Dr. Sue.
Obezitatea este, de asemenea, mai probabilă la cei care nu dorm bine.
Alte probleme de sănătate
Faptul că nu dormi cât trebuie, îți poate afecta sănătatea în mai multe moduri.
„Cercetările sugerează că oamenii prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea, accidentul vascular cerebral și infarctul”, spune Dr. Sue.
„Există, de asemenea, un risc crescut de diabet și de alte afecțiuni cronice”, completează ea.
Nu numai atât, dar lipsa somnului este, de asemenea, asociată cu afectarea memoriei și a funcțiilor cognitive – crește chiar și riscul de Alzheimer.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!