Plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie anunțată pe trei ani pare, la prima vedere, că a venit ca un colac salvator, însă în realitate, experții au descoperit mai multe nereguli cum ar fi în cazul gazelor că prețul este calculat greșit.
De la aparția crizei energertice, atât Parlamentul, cât și Guvernul au dat mai multe teste în a elabora legi și ordonanțe de urgențe care să ajute populația pentru că doar într-un an de zile potrivit datelor Institutului Național de Statistică, vorbim despre scumpiri de 80%, greu de suportat pentru români. Dacă în primăvara anului trecut, Guvernul a eleborat OUG 27/22, prin care în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prețul tău facturat nu va depăși valoarea de 0,31 lei/kWh cu TVA și toate costurile și tarifele reglementate incluse, Asociația Energia Inteligentă arată cum prețul este exagerat și mai mare cu 29%. Gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.
,,În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult) . Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicarea a ofertelor de preț al gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație.”, a declarat Dumitru Chisăliță, președinte Asociația Energia Inteligentă.
Mai mult, Chisăliță spune că este necesară analizarea în regim de urgență eliminarea plafonului de: 0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici. 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.
,,O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea efect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice în România.”, a mai declarat Dumitru Chisăliță.
În ceea ce privește consumul la energia electrică, nici aici lucrurile nu stau prea bine. Clienții acuză că se trezesc cu nereguli, cum ar fi că în ciuda faptului că dau indexul la timp, nu le este luat în calcul și ajung la regularizare unde depășesc cei 255 de kWh, iar prețul este dublu în această situație. Românii care consumă între 0 și 100 kWh inclusiv, vor plăti cel mult 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. Conform ANRE, majoritatea clienților – circa 5 milioane din totalul de 9 milioane – sunt în această situație.Dacă consumul lunar de energie este cuprins între 100,01 și 255 kWh, veți plăti maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus; consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Deci dacă consumați 290 kWh într-o lună, pentru primii 255 veți plăti 0,8 lei, iar pentru restul de 35 kWh veți plăti 1,3 lei. În această situație sunt circa 2,8 milioane de clienţi casnici. Dacă consumul de energie într-o lună depăşeşte 300 kWh, întregul consum se facturează la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. De acest plafon beneficiază aproximativ 800.000 de clienți casnici.
O țeapă pe care o pot lua românii este atunci când schimbă furnizorul de energie sau le expiră contractele și se văd nevoiți să intre în piața scumpirilor unde nu mai beneficiază de reduceri și plătesc un preț actualizat care poate fi de 3 ori mai mare decât ce plăteau până luna precedentă.
Clienții de la Hidrolectrica stau acum cu frică pentru că nu au mai primit facturile din toamna trecută și acum se tem că nu vor mai putea să le plătească. Deja furnizorul a anunțat plata eșalonată, însă vorbim despre regularizări în aceastî situație, unde prețul va fot diferit și nu vor mai beneficia de preț redus.
Deși Guvernul a anunțat măsuri salvatoare, experții solicită reexaminarea lor în regim de urgență pentru că românii plătesc degeaba facturi umflate.