30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSănătateSe dezvoltă un vaccin împotriva cancerului cerebral. Cum acționează

Se dezvoltă un vaccin împotriva cancerului cerebral. Cum acționează

După dezvoltarea rapidă a vaccinurilor COVID-19, companii precum Moderna și BioNTech speră ca în anii următori să fie disponibile vaccinuri pentru combaterea cancerului. Însă o echipă de la Harvard Medical School are o abordare proprie pentru dezvoltarea unui astfel de tratament, notează skynews.

Oamenii de știință dezvoltă un vaccin care poate distruge și preveni simultan cancerul cerebral prin reconfigurarea celulelor tumorale vii.

Perspectiva unui vaccin împotriva cancerului a devenit una dintre moștenirile pandemiei COVID, iar companiile care au dezvoltat acele vaccinuri s-au orientat către unul dintre cei mai mari ucigași ai omenirii.

Gigantul biotehnologic american Moderna lucrează la tratamente cu ajutorul aceleiași tehnologii ARNm utilizate în vaccinul împotriva coronavirusului, în timp ce dezvoltatorii de la firma germană BioNTech cred că astfel de vaccinuri ar putea fi disponibile în decurs de un deceniu.

Vaccinurile personalizate realizate din ADN-ul pacienților, datorită unor metode similare celor care au produs vaccinul COVID de la AstraZeneca, au dat, de asemenea, rezultate timpurii „foarte promițătoare”.

Însă oamenii de știință de la Harvard Medical School din Boston, Massachusetts, au adoptat o abordare diferită pentru vaccinul lor împotriva cancerului cerebral, încercând să transforme celulele tumorale în agenți anticancerigeni.

„Echipa noastră a urmărit o idee simplă: să ia celule canceroase și să le transforme în ucigași de cancer și în vaccinuri”, a explicat Khalid Shah, autorul studiului.

„Cu ajutorul ingineriei genetice, refacem celulele canceroase pentru a dezvolta un tratament care ucide celulele tumorale și stimulează sistemul imunitar, atât pentru a distruge tumorile primare, cât și pentru a preveni cancerul.”

Cum funcționează?

Atracția utilizării celulelor tumorale vii constă în faptul că, la fel ca și porumbeii care se întorc la culcuș, acestea vor parcurge distanțe lungi prin creier pentru a se întoarce la locul unde se află celulele tumorale partenere.

Acest lucru înseamnă că, dacă celulele vii sunt proiectate să elibereze un agent de distrugere a tumorii, ele le pot distruge pe celelalte.

Celulele tumorale modificate au fost, de asemenea, concepute astfel încât să fie ușor de identificat și de reținut de către sistemul imunitar, permițându-i acestuia să lupte mai bine împotriva cancerului în viitor.

Aceste celule modificate au fost realizate cu ajutorul unui instrument de editare a genelor numit CRISPR-Cas9, care a mai fost utilizat anterior pentru a modifica cu succes fragmente de ADN defectuos în embrionii umani, pentru a preveni bolile moștenite.

Celulele tumorale modificate au fost testate pe un cancer cerebral mortal, și au prezentat rezultate promițătoare.

Studiul a fost publicat în revista Science Translational Medicine.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adolescenta ciclistă elvețiană Muriel Furrer a murit după un accident la campionatele mondiale.

Ciclista elvețiană Muriel Furrer a murit la o zi după ce, la vârsta de 18 ani, a suferit un accident grav în timpul cursei...

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...

Alertă RO-Alert emisă în nordul județului Tulcea din cauza unor drone detectate la granița cu Ucraina

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis în noaptea de joi spre vineri un mesaj de avertizare RO-Alert pentru locuitorii din zona...
Ultima oră
Pe aceeași temă