6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPreședinția suedeză a Consiliului UE nu are pe agendă primirea României în...

Președinția suedeză a Consiliului UE nu are pe agendă primirea României în Schengen

Suedia, care deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2023, nu are pe agendă primirea României în Schengen.

Această informație a fost prezentată, la data de 2 ianuarie 2023, de europarlamentarul Eugen Tomac. Tomac a făcut această precizare într-o declarație la postul Digi 24.

Anterior, la finalul lunii decembrie 2022, un important ministru român făcuse o declarație similară, în fața unui grup restrâns de jurnaliști. Ministrul român preciza că a discutat, neoficial, cu omologul său din Suedia, pe care l-a întrebat care sunt prioritățile Suediei, în calitate de președințe al Consiliului UE. Iar ministrul suedez i-a răspuns ministrului român că prioritățile Suediei vor fi „Ucraina și Rusia”.

Cu alte cuvinte, o nouă extindere a Spațiului Schengen, în anul 2023, nu este pe agenda Suediei. Din acest motiv, deși Consiliul JAI se va reuni în martie 2023, o nouă extindere a Spațiului Schengen este posibil să nu fie discutată. Deci nici România nici Bulgaria nu vor intra în Schengen în prima jumătate a anului 2023.

Primirea României în Schengen se poate discuta eventual în a doua jumătate a anului 2023

Președinția rotativă a Consiliului UE a fost preluată de Suedia, la 1 ianuarie 2023. Mandatul Suediei durează șase luni. După Suedia, conducerea Consiliului UE va fi transferată către Spania, tot pentru șase luni.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă