Comisarul pentru energie al Uniunii Europene(UE), Kadri Simson, a declarat luni (19 decembrie) că plafonul UE pentru prețul gazelor este doar un prim pas pentru a limita criza energetică a Europei. Simson a spus că este la fel de important să avansăm în achizițiile comune de gaze.
„Putem crea un nou etalon GNL complementar și ne putem consolida solidaritatea energetică. Iar mecanismul de corecție a pieței ne va servi bine doar împreună cu aceste și alte măsuri privind economisirea de gaze și sprijinirea consumatorilor”, a spus Simson.
Miniștrii energiei din UE au convenit luni asupra unui plafon pentru prețul gazelor, după săptămâni de discuții cu privire la măsura de urgență, care a împărțit opiniile în întregul bloc, deoarece încearcă să îmblânzească criza energetică, potrivit Reuters.
Comisarul pentru energie al UE spune că prețul gazelor este o încercare dificilă a Uniunii Europene, mai ales că Rusia a întrerupt livrările
Plafonul este cea mai recentă încercare a UE pentru cele 27 de țări ale sale de a scădea prețurile la gaze, ce a dus la creșterea facturilor la energie și a determinat o inflație record în acest an, după ce Rusia a întrerupt majoritatea livrărilor de gaze către Europa.
Miniștrii au convenit să declanșeze un plafon dacă prețurile depășesc 180 de euro (191,11 dolari) pe megawatt-oră timp de trei zile în contractul de primă lună al hub-ului de gaz al Olandei Title Transfer Facility (TTF), care servește drept etalon european.
UE a stabilit valoarea plafonului preţului la gaze la 180 euro / megawatt oră
Miniștrii Energiei din țările Uniunii Europene au convenit asupra unui plafon pentru prețul gazelor, a declarat luni pe Twitter un purtător de cuvânt al Republicii Cehe.
Potrivit oficialilor și a unui document văzut de Reuters, miniștrii energiei din țările Uniunii Europene au convenit că limitarea prețurilor la gaze va fi declanșată atunci când prețurile de referință ale gazului vor crește la 180 de euro pe megawat oră.
Plafonul poate fi declanșat începând cu 15 februarie și nu se va aplica inițial tranzacțiilor la bursă, se arată în document.
Acordul vine după săptămâni de discuții cu privire la măsura de urgență, care a împărțit opiniile în întregul bloc, deoarece încearcă să îmblânzească criza energetică.
În ultimele trei săptămâni, cele 27 de state membre ale UE au fost în dezacord cu privire la o propunere a Comisiei Europene de plafonare temporară a prețurilor anumitor contracte futures pe piața de referință a gazelor naturale TTF pentru a preveni noi creșteri de prețuri.
Această divizare a continuat să paralizeze alte două texte asupra cărora s-a ajuns la un acord, dar a căror adoptare formală este suspendată în așteptarea unei decizii privind plafoanele prețurilor la gaze.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!