Tibetanii care locuiesc în orașul de deal din nordul Indiei, Dharamsala, au organizat joi (15 decembrie) un protest pentru a cere un Tibet independent după conflictul de la graniță dintre trupele militare din India și China.
Disputa a avut loc pe 9 decembrie în sectorul Tawang din statul Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei, din Himalaya, care se învecinează cu sudul Chinei și este revendicat și de Beijing.
Protestatarii și-au scandat revendicările în timp ce strigau sloganuri și țineau afișe, inclusiv unul înfățișând China și teritoriile sale ocupate și altul cu o pictură cu dezinfectant indian și o armă care vizează coronavirusul cu steagul Chinei pe cap, transmite Reuters.
Tibetanii cer ca regiunea lor să fie independentă după ce a reizbucnit conflictul dintre India și China de la graniță
Tibetanii din Dharamsala au arătat, de asemenea, solidaritate cu armata indiană, în timp ce fluturau steagul țării împreună cu steagul național tibetan.
Disputa din 9 decembrie a fost prima dintre cele două țări de la ciocnirile mortale din iunie 2020, când trupele indiene și chineze au fost implicate în lupte corp la corp în Valea Galwan din Ladakh, învecinată cu platoul tibetan ținut de China.
Incidentul a dus la moartea a 20 de soldați indieni și a patru militari din trupele chineze.
SUA „fură” o alianță cu India pentru a izola și mai mult Rusia
Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi premierul din India, Narendra Modi, au stabilit, în cursul întâlnirii în format online de luni, intensificarea cooperării economice, militare, tehnologice şi în domeniul energiei, discutând inclusiv despre efectele războiului din Ucraina provocat de Rusia.
„Preşedintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu premierul Indiei, Narendra Modi, pentru inaugurarea celei de-a patra sesiuni a Dialogului ministerial SUA-India. Au asumat împreună angajamentul intensificării relaţiei SUA-India prin cooperare în domeniul energiei ecologice, tehnologiei, pe plan militar, economic şi între popoare. De asemenea, s-au angajat să continue cooperarea, la nivel bilateral şi multilateral, pentru oprirea pandemiei COVID-19, pentru consolidarea securităţii sanitare la nivel mondial, pentru avansarea siguranţei alimentare mondiale şi pentru asigurarea unei zone Indo-Pacifice liberă şi deschisă”, anunţă Preşedinţia SUA, potrivit unui comunicat postat pe site-ul propriu, conform epicnews.ro.
Joseph Biden şi Narendra Modi „au evidenţiat angajamentul comun, în calitatea de lideri ai celor mai mari democraţii din lume, în sensul respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii tuturor naţiunilor din zona Indo-Pacifică şi în general. Cei doi lideri au discutat şi despre efectele destabilizatoare ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent special pe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial. Preşedintele Biden şi premierul Modi aşteaptă să se întâlnească personal spre sfârşitul primăverii, la Tokyo, pentru summitul QUAD”, Organizaţia Cvadrilaterală pentru Dialog în materie de Securitate, din care fac parte SUA, India, Japonia şi Australia, precizează Casa Albă.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!