25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăOp & EdOpiniiGreu pentru profesori să mai prindă elevii la școală

Greu pentru profesori să mai prindă elevii la școală

Avem cel mai trunchiat an școlar din istorie.

Avem cel mai trunchiat an școlar din istorie.

Încă de când precedentul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, lansa ideea acestei noi structuri implementate pentru anul școlar 2022 – 2023, am argumentat că principiul pedagogic de la care s-a plecat este corect, dar că școala românească are specificul său și că riscăm să ajungem la situația în care să ne jucăm de-a învățământul.

E total greșit să iei un model de sistem dintr-o altă țară, chiar dacă vorbim de un stat cu performanță în Educație, și să-l aplici în România fără a depune un minim de efort de a-l adapta.

Am spus că ideea unei pauze de înmagazinare a informațiilor acumulate de elevi, la intervaluri de patru săptămâni, este bun, din punct de vedere teoretic.

Dar, cum foarte bine se spune, practica ne omoară.

În școala românească s-au format niște obiceiuri, de care e imposibil să te dezici instant.

Este foarte greu să reintroduci elevii în ritmul eficient de învățare, imediat după vacanță – de obicei, o săptămână e de reacomodare – și este și mai dificil să le mai captezi atenția elevilor asupra materiei, în săptămâna ce precedă o vacanță, indiferent cât de scurtă.

Așa se face că rămânem cu două săptămâni de act educațional cu adevărat eficient.

În plus, dacă tot am menționat de practică, trebuie remarcat că acest aspect a fost ignorat de cei care au elaborat actuala structură a anului școlar.

Pentru liceele tehnologice este foarte dificil să mai găsească date în calendar unde să insereze practica, esențială pentru acest profil.

Acum, după mini-vacanța de 1 Decembrie, elevii revin la școală pentru doar trei săptămâni de curs.

Practic, dacă va fi o săptămână în care profesorii să se poată cu adevărat înțelege cu toți elevii, ar fi un scenariu foarte optimist.

În aceste condiții, nu e de mirare că am auzit mulți profesori, de la materii de examene naționale, precum Limba română și Matematică, afirmând că abia reușesc să-i mai prindă pe elevi la ore o săptămână pe lună.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor, în următoarele zile. Temperaturile vor urca la 28 de grade, după 15 mai

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade...

Clasamentul WTA actualizat. Câte jucătoare are România în top 100 + Ce loc ocupă Simona Halep

Poloneza Iga Swiatek continuă să conducă detașat în clasamentul mondial al jucătoarelor profesioniste de tenis dat publicității luni de WTA, în care România are...

Mădălina Ghenea lămurește “subiectul” Grigor Dimitrov. “Mi se pare că e momentul să clarific”

Mădălina Ghenea a rupt tăcerea și a dezvăluit recent motivele care au stat la baza despărțirii sale de jucătorul de tenis Grigor Dimitrov. Celebra...
Ultima oră
Pe aceeași temă