5.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalFranța ar dori să înscrie dreptul la avort în constituţia ţării

Franța ar dori să înscrie dreptul la avort în constituţia ţării

Parlamentarii din camera inferioară a Legislativului din Franța au început joi să dezbată o propunere de a înscrie dreptul la avort în constituția ţării, primul pas într-o bătălie legislativă lungă şi incertă, provocată de abrogarea dreptului la avort în Statele Unite.

Autorii propunerii, aparţinând unei coaliţii de stânga, au argumentat că aceasta are ca scop “protejarea şi garantarea dreptului fundamental la întreruperea voluntară a sarcinii şi la contracepţie prin înscrierea acestuia în Constituţia noastră”.

Avortul în Franţa a fost dezincriminat printr-o lege cheie din 1975, dar nu există nimic în Constituţie care să garanteze dreptul la avort, conform AP.

Mathilde Panot, şefa grupului de stânga Franţa Nesupusă din cadrul Adunării Naţionale şi co-semnatară a propunerii, a declarat că “intenţia noastră este clară: vrem să nu lăsăm nicio şansă persoanelor care se opun dreptului la avort şi la contracepţie”, potrivit aradon.ro.

Franța ar vrea ca dreptul la avort să fie trecut în constituția țării cât mai repede, guvernul de centru susținând această propunere

Ministrul francez al justiţiei, Eric Dupond-Moretti, a declarat că guvernul de centru susţine iniţiativa.

El s-a referit la decizia Curţii Supreme a SUA din iunie, care a eliminat dreptul constituţional federal la avort şi a lăsat decizia la latitudinea statelor.

“Dreptul la avort pe care îl credeam dobândit timp de 50 de ani (în SUA) nu a fost în realitate deloc dobândit”, a spus el.

Un sondaj recent a arătat că peste 80% din populaţia franceză susţine dreptul la avort. Rezultatele au fost în concordanţă cu sondajele anterioare. Acelaşi sondaj a arătat, de asemenea, că o majoritate solidă de oameni sunt în favoarea înscrierii acestui drept în constituţie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Bacalaureatul 2025 începe oficial, luni, 27 ianuarie, cu proba orală la limba română

Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între matematică/istorie și proba la alegere Prima sesiune a examenului național de...

Studenții cer revizuirea măsurilor privind reducerile la transport: „Impactul bugetar este infim”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a lansat un apel către Guvern pentru abrogarea prevederilor OUG 156/2024, care restricționează aplicarea reducerii de...

Datoria publică este preconizată să crească la 57% din PIB în următoarele 12 luni

Deficitul bugetar prognozat pentru 2025 ajunge la 7,3% din PIB, iar creșterea economică estimată scade la 1,3% Conform estimărilor realizate de analiștii Asociației CFA România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă