Curtea supremă a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a decis miercuri (23 noiembrie) că guvernul de la Edinburgh nu poate organiza un al doilea referendum(vot) pentru independența Scoției fără aprobarea parlamentului britanic, dând o lovitură de ciocan speranțelor naționaliștilor de a organiza un scrutin anul viitor.
În 2014, scoțienii au respins încheierea uniunii vechi de peste 300 de ani cu Anglia cu 55% la 45%, dar militanții pentru independență au reevaluat votul doi ani mai târziu atunci când Marea Britanie a decis să părăsească Uniunea Europeană, la care majoritatea alegătorilor Scoției s-a opus, lucru ce a schimbat material circumstanțele, potrivit Reuters.
Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian (SNP) pro-independență, a anunțat la începutul acestui an că intenționează să organizeze un vot consultativ pentru independență pe 19 octombrie 2023, dar că acesta trebuie să fie legal și recunoscut la nivel internațional.
Curtea supremă a Marii Britanii a decis că independența Scoției nu va putea fi supusă unui nou referendum anul viitor fără aprobarea Parlamentului de la Londra
Cel mai înalt ofițer de drept al guvernului scoțian a întrebat Curtea Supremă din Regatul Unit dacă guvernul scoțian ar putea adopta o legislație care să prevadă calea pentru un al doilea referendum consultativ fără aprobarea parlamentului britanic. Instanța a decis că nu se poate.
Sturgeon a scris pe Twitter că este dezamăgită de hotărâre, dar că o va respecta, adăugând că lupta pentru independența Scoției a fost doar întărită de această decizie a Curții Supreme din Regatul Unit.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!