3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalGermania va scoate Gazprom de pe piață și va aduce gaze naturale...

Germania va scoate Gazprom de pe piață și va aduce gaze naturale din altă parte

Germania a anunțat că va naționaliza compania de gaze Securing Energy for Europe- SEFE, în trecut Gazprom Germania GmbH ce aducea gaze naturale, ce este fosta subsidiară a Gazprom din Rusia.

Autoritățile de la Berlin își justifică decizia invocând falimentul iminent al SEFE, care ar putea perturba aprovizionarea țării cu energie.

Decizii majore într-o țară europeană


Germania va naţionaliza importatorul de gaze SEFE, cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania, a transmis, luni, Ministerul Economiei.

Măsura este menită să protejeze compania de faliment şi să forţeze Rusia să iasă din acţionariat, notează Reuters.

„Pentru a evita acest pericol şi pentru a menține serviciile operaționale ale SEFE, a fost efectuată acum schimbarea acționariatului, iar compania a fost stabilizată”, a explicat Ministerul Economiei, conform playtech.ro.

În luna aprilie, compania de gaze Securing Energy for Europe a fost plasată sub tutela unei agenții federale germane. Potrivit oficialilor guvernamentali, foștii proprietari vor fi despăgubiți, dar au atras atenția că procesul „nu a fost încă finalizat”.

Germania scoate de pe piață compania rusă Gazprom și va aduce gaze naturale din alte zone, motivând că SEFE era aproape de faliment


Pe lângă naţionalizare, Berlinul a mai precizat că va majora împrumutul acordat SEFE de la creditorul de stat KfW la 13,8 miliarde de euro (față de 11,8 miliarde de euro). O mare parte din această sumă va fi convertită în acţiuni, însă nu a fost deocamdată aprobată de Bruxelles. Ajutorul de la stat provine din fondul de 200 de miliarde de euro anunţat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie europeană de impactul creşterii preţurilor la energie.

Potrivit celor comunicate de Ministerul german al Economiei, motivația este „supraîndatorarea” financiară a SEFE, compania riscând să intre în faliment. Această evoluție pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a Germaniei. După Uniper, Securing Energy for Europe este al doilea mare importator de gaze din țară și, la fel ca prima companie, a importat acest combustibil din Rusia.

După întreruperea furnizării de gaze decisă de Moscova în urma războiului din Ucraina, ambele companii au fost nevoite să obțină aprovizionare pe alte piețe la prețuri semnificativ mai mari, cu pierderi de câteva milioane de euro. La începutul lunii aprilie, guvernul de la Berlin a plasat Gazprom Germania în tutela Agenției Federale de Rețea (Bnetza), redenumindu-o SEFE.

UE aprobă decizia


Comisia Europeană a dat undă verde pentru planul Berlinului de a prelua 100% gigantul energetic SEFE (Securing Energy for Europe), cunoscut anterior sub numele de Gazprom Germania. UE a aprobat un ajutor de 225,6 milioane de euro pentru compania aflată în tutela nemților.

Alimentele s-ar putea ieftini odată cu noua ordonanță pe energie

Telenovela facturilor compensate și plafonate pare că a luat sfârșit. Cel puțin deocamdată, întrucât Coaliția a bătut palma pe noile tarife, iar măsurile luate var putea readuce prețurile de la raft la un nivel mai accesibil.

Datele Institutului Național de Statistică ne-au arătat că am avut de-a face cu o dublare a tarifelor la gaze și energie, fapt ce au atras scumpiri inclusiv la raft. PSD, PNL și UDMR au reușit să ajungă la un consens după două luni în care s-au certat și și-au adus acuzații reciproce.

Marcel Ciolacu, a declarat joi, că se așteaptă să fie înregistrate scăderi de prețuri, după ce va intra în vigoarea ordonanța de urgență cu măsurile din domeniul energiei.

„Am fost la o fabrică în Buzău și aveau preț de 4,5, deci nu va mai fi acest preț, fiind printre marii consumatori, va fi prețul de 1,3, deci e clar că se creează un echilibru și economia românească are un plus de competitivitate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mai mult, după intrarea în vigoare a OUG, Marcel Ciolacu spune că vom avea ieftiniri și la alimente: „Mă aștept să avem scăderi de prețuri în zona produselor alimentare, mai ales că vor trece și sărbătorile, după cum bine știm. Cele două componente constituie în momentul acesta baza inflației, respectiv prețul la energie și prețul mare la produsele alimentare, dar nu numai în România, (ci, n.r.) în întreaga Europă”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

Prezenţa la vot la ora 15.30, la nivel naţional este 34,33%. În 2019, era 29,21%

Aproape 500.000 de români au votat până la ora 15.00 la secţiile de vot din străinătate, mai mulţi decât în 2019, când au fost...

UPDATE: S-a depășit pragul de 2,5 milioane de voturi la ora 11.30

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 11.30, votaseră 2.533.573 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă