21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalUngaria își vede un rol geopolitic în Asia, alături de Turcia

Ungaria își vede un rol geopolitic în Asia, alături de Turcia

Ungaria își vede un rol geopolitic în Asia, prin participarea șefului guvernului de la Budapesta, Viktor Orbán, la reuniunea Statelor Turcice.

Premierul Viktor Orbán a postat pe internet o serie de fotografii în care apare alături de politicieni din alte țări, la reuniunea de la Samarkand. Într-una dintre fotografii, Orbán își dă mâna cu președintele Turciei, Recep Erdogan.

“Cooperare economică în loc de sancțiuni”, anunță premierul Ungariei. El face, evident, aluzie, la sancțiunile UE împotriva Rusiei, sancțiuni contestate de Ungaria.

“Aceste țări sunt independente atât față de SUA cât și față de UE. Parteneri excelenți. Premierul Ungariei a fost primit cu mare drag. Felicitări !! Mult succes”, este una dintre replicile primite pe Facebook de premierul Ungariei.

Rol geopolitic potențial în Asia, alături de țări furnizoare de petrol

În schimb, există și postări ironice, de genul “Să aibă grijă să nu se amestece cu ei. Cum rămâne cu teoria purității rasiale?”. Există și replici care fac aluzie la istoria ungurilor, care ar fi venit în Europa din Asia, și care îi recomandă premierului Orbán să pună o semilună pe steagul Ungariei, ca și celelalte țări care s-au reunit la Samarkand, întrucât toate au populație musulmană.

Summit-ul de la Samarkand (Uzbekistan) s-a desfășurat la data de 11 noiembrie 2022. Cu excepția Turciei, toate țările membre ale Organizației Statelor Turcice au făcut parte din URSS. Organizația are cinci membri cu drepturi depline: Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kyrgyzstan și Uzbekistan. Ungaria și Turkmenistan au statut de observatori. Președintele Erdogan al Turciei a anunțat că și “Republica Turcă Cipru de Nord” ar fi primit statut de observator.

Unul dintre proiectele Organizației Statelor Turcice este calea de transport trans-caspică, între Kazakhstan, Azerbaidjan și Turcia. Importanța acestei linii de transport este cu atât mai mare cu cât ea permite o legătură între Asia și Europa, ocolind Rusia.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jaqueline Cristian a fost învinsă de franţuzoaica de origine rusă Varvara Gracheva

Jucătoarea română de tenis Jaqueline Cristian a suferit o înfrângere în runda finală a calificărilor pentru tabloul principal de simplu al turneului WTA 1.000...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea First Bank de către Intesa Sanpaolo Bank

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Intesa Sanpaolo SpA intenţionează să preia First Bank SA, conform unui comunicat al autorităţii de concurenţă. Potrivit instituţiei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă