Conducând deseori spre interioare fade, fără personalitate, stilul minimalist şi cel nordic par să fie în total declin, în timp ce, pentru cel clasic, având în continuare susţinători, rămâne în vigoare afirmaţia că „nu moare niciodată“. Soluţia ieşirii din contradicţia minimizare vs. maximizare pare că vine din mix&match care reprezintă la ora actuală vârful creativităţii
A aduna, a amesteca, a descoperi noi branduri şi produse-cheie reflectă esenţa spiritului decorativ al momentului. Sunt apreciate modelele insolite, aranjamentele colorate şi spectaculoase, creativitatea îndrăzneaţă asociate unui stil eclectic în care o provocare este reprezentată de ideea de a potrivi decoraţiile vintage, la modă, cu cele contemporane.
Pe de altă parte, în aceeaşi măsură sunt căutate amenajările calde şi primitoare cu şic şi stil. Într-o privire de viitor Pierro Lissoni imaginează casa ideală într-un mod deschis: pereţii dispar, mobilierul devine arhitectură, apar sisteme cu noi funcţionalităţi.
Specialiştii sunt de acord că eclectismul, mixul de elemente, reprezintă astăzi cea mai importantă tendinţă. Panourile decorative, decoraţiile pentru pereţi şi figurile geometrice reprezintă din ce în ce mai mult soluţii la care apelează arhitecţii şi designerii. O atenție deosebită primesc de asemenea piesele de mobilier care îmbină mai multe tipuri de materiale: lemn, metal și piatră naturală și care fac apanajul interioarelor contemporane. Pe lângă materialele cunoscute precum sticla, cristalele, metalul, se apelează la combinații surprinzătoare de materiale, cum ar fi onix, piele și lemn în diferite esențe exotice.
O temă foarte întâlnită este metalul integrat în compoziția multor elemente decorative, dar mai ales la mobilier. Piesele din metal cu finisaj auriu, alamă, cupru sau argintiu dobândesc un aspect care le oferă eleganță și distincție, fiind ideale în interioarele contemporane luxury, clasice, dar și moderne. Pe lângă blaturile din marmură se fac remarcate și obiectele realizate din piatră naturală cu aspect brut sau neuniform, îmbinând diferite tonuri și reflexii. De la simple obiecte funcționale, așa cum erau folosite în trecut, corpurile de iluminat actuale sunt tratate acum ca adevărate obiecte de design.