21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaVIDEO: UE îndeamnă Rusia să anuleze suspendarea transportului de cereale din Marea...

VIDEO: UE îndeamnă Rusia să anuleze suspendarea transportului de cereale din Marea Neagră

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage dintr-un acord privind transportul de cereale negociat sub egida ONU, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a crizei alimentare mondiale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră – reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Acest lucru a fost un răspuns la ceea ce Rusia a numit un atac major cu drone ucrainene mai devreme în cursul zilei, asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea anexată de Rusia.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale pe Twitter.

Sâmbătă, președintele american Joe Biden a calificat această decizie drept „pur scandaloasă”.

„Va crește foametea. Nu există niciun motiv pentru care să facă asta, dar ei caută întotdeauna un raționament pentru a putea da vina pe Occident,” a declarat Biden.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat flota cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că specialiști din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.

Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale care pleacă din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit explozibil la 219 km distanță de coridorul de cereale, ca un „pretext fals” pentru o acțiune intenționată de mult timp.

Iar președintele Volodymyr Zelenskiy a cerut un răspuns ferm din partea Națiunilor Unite și a G20.

„Cum poate fi Rusia printre alții în G20, dacă lucrează în mod deliberat pentru a crea foamete pe mai multe continente? Este un nonsens. Rusia nu are ce căuta în G20”, a spus Zelenski.

Plecarea Rusiei din acordul privind cerealele marchează o nouă evoluție într-un război de opt luni care a început în februarie.

În ultima vreme, conflictul a fost dominat de o contraofensivă ucraineană și de atacurile cu drone și rachete rusești care au distrus peste 30% din capacitatea de producție a Ucrainei și au lovit zone populate.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Kituri profesionale pentru extensii de gene: ce conțin și cum să le folosești?

Te specializezi în domeniul extensiilor de gene sau ești deja un lash artist cu experiență? Indiferent câte seturi de extensii ai aplicat până acum,...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...
Ultima oră
Pe aceeași temă