0 C
București
marți, 31 decembrie 2024
AcasăSocialJustițieCum a stat nevinovat un bărbat timp de 38 de ani în...

Cum a stat nevinovat un bărbat timp de 38 de ani în spatele gratiilor

Un bărbat care a petrecut mai mult de 38 de ani în spatele gratiilor pentru o crimă și două tentative de crimă, comise în 1983, a fost eliberat din închisoare, în California, după ce probele ADN au indicat un alt autor al faptelor.

Condamnarea lui Maurice Hastings, în vârstă de 69 de ani, a fost anulată la cererea procurorilor și a avocaților săi, scrie The Guardian.

„M-am rugat tmulți ani ca această zi să vină”, a declarat Hastings: „Nu arăt pe nimeni cu degetul. Vreau doar să mă bucur de viața mea acum, cât o mai am.”, a afirmat americanul, la eliberare.

„Ceea ce i s-a întâmplat domnului Hastings este o nedreptate teribilă. Sistemul judiciar nu este perfect, iar atunci când aflăm de noi dovezi care ne fac să ne pierdem încrederea într-o condamnare, avem obligația de a acționa rapid.”, a declarat procurorul George Gascón, potrivit jurnalul.ro.

Victima în acest caz, Roberta Wydermyer, a fost agresată sexual și ucisă cu un singur foc de armă în cap. Cadavrul ei a fost găsit în portbagajul mașinii sale din Inglewood, suburbie a Los Angelesului.

Un bărbat a stat nevinovat timp de 38 de ani în spatele gratiilor, fiind acuzat de crimă în circumstanțe speciale

Hastings a fost acuzat de crimă în circumstanțe speciale, iar procurorul ceruse pedeapsa cu moartea. Jurații l-au declarat vinovat și a fost condamnat în 1988 la închisoare pe viață fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat.

Hastings și-a susținut nevinovăția încă din momentul arestării.

Hastings a cerut un test ADN în 2000, dar procurorul i-a respins cererea. Anul trecut, Hastings a depus o nouă declarație de nevinovăție, iar testele ADN din iunie anul trecut au constatat că probele nu îi aparțin.

Profilul ADN a fost introdus într-o bază de date în octombrie a.c. și a corespuns cu cel al unei persoane condamnate pentru o răpire armată, în care o femeie a fost introdusă în portbagajul unui vehicul, precum și pentru agresiune sexuală asupra acesteia.

Suspectul respectiv, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a murit în închisoare în 2020.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Obiceiuri și superstiții de Anul Nou: Jocuri tradiționale, colinde și credințe populare în România

Românii respectă cu sfințenie superstiții pentru a atrage norocul și belșugul în noul an Ultima zi a anului vechi și prima zi a celui nou...

Care ar fi prima ipoteză a prăbușirii avionului Jeju Air 2216 în Coreea de Sud

Continuă investigaţiile pe Aeroportul Internațional Muan, din Coreea de Sud, după catastrofă aviatică în care au pierit 179 de oameni. Încă nu se știe ce...

Israelul a interceptat două „proiectile” trase deasupra teritoriului său din nordul Fâșiei Gaza

Armata israeliană a anunţat luni că a interceptat două "proiectile" trase deasupra teritoriului israelian din nordul Fâşiei Gaza, unde este în război de peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă