0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăLifestyleTurism: lux, calm şi voluptate în grădină

Turism: lux, calm şi voluptate în grădină

Cauţi un loc de loisir unde să te relaxezi să te rupi de viaţa cotidiană trepidantă, dar în acelaşi timp să fii legat de natură şi de cultură? Parcurile şi grădinile de pe alte meleaguri, dar şi de la noi, îţi pot oferi aceste binefaceri. Pe de altă parte, proprietarii de case se pot inspira din designul grădinilor celebre pentru a aduce în propriile curți o varietate de aranjamente, culori și miresme deosebite. Nu mai puţin important este ca amenajarea grădinii să fie în acelaşi ton cu arhitectura casei şi cu decorul interior.

Grădini uimitoare de pe alte meleaguri

Conform National Geographic, cea mai frumoasă grădină din lume este cea a Palatului Versailles. Aranjată simetric, în stil clasic francez, într-o ordine perfectă, aceasta se întinde pe o suprafață de 800 de hectare și a fost creată de André Le Nôtre pentru unul dintre cei mai iubiți monarhi francezi – Ludovic al XIV-lea. Fântânile şi sculpturile sunt cele care dau unicitate acestei grădini, actualmente cel mai vizitat sit din Franţa, cu peste 6 milioane de turiști pe an.

Deseori, grădinile şi parcurile cu amenajări de excepţie se găsesc chiar în oraşe, ele oferind astfel o adevărată evadare din cotidian. Alături de culorile vii ale florilor, miresmele acestora produc o adevărată exaltare. Practic, orice oraş ori capitală care se respectă are și o grădină botanică unde pot fi admirate numeroase specii de plante şi flori. Ne vom concentra prezentarea pe grădini şi parcuri care oferă acea stare de bine, de euforie şi un design special, şi mai puţin pe cele cu valoare ştiinţifică şi academică (fără a nesocoti importanța acestora).

Dacă ajungeţi pe meleagurile britanice, nu rataţi Kew Gardens, una dintre principalele atracții ale Londrei, unde puteţi admira cea mai mare colecție de plante din lume. Aflate în zona suburbană a capitalei Angliei, aceste grădini reunesc peste 30.000 de specii de plante, care oferă un spectacol vizual relaxant și, în același timp, exaltant pentru iubitorii de flori și nu numai.

Una dintre cele mai impresionante colecții de trandafiri din lume (care, în plus, au şi acel unic parfum englezesc) se găsește cu siguranță în Grădina Mottisfont. Aceasta găzduieşte peste 500 de trandafiri tradiționali, ce fac parte din Colecția Națională, și atinge apogeul în luna iunie, când trandafirii cățărători înfloresc și își etalează splendoarea.

Ca urmare a faptului că majoritatea trandafirilor înfloresc o singură dată pe an, Graham Stuart Thomas a proiectat o grădină care combină rozele şi plantele perene pentru a crea efecte vizuale spectaculoase pe tot parcursul sezonului cald. Dacă vă doriţi o grădină de vis, cu bolte și garduri din roze, trandafirii cățărători sunt exact ceea ce vă trebuie. Aceştia pot face adevărate minuni și cu fațada casei.

Dacă vreţi să îmbrăcaţi pereții locuinţei cu trandafiri, puteţi folosi un grilaj din lemn, care le va servi drept suport. Trandafirul Zephirine Drouhin de pe FamousRoses.eu reprezintă alegerea ideală pentru un aspect de poveste. Este unul dintre cei mai celebri trandafiri romantici, popularitatea sa datorându-se înfloririi abundente la sfârșitul primăverii, dar și toleranței la semiumbră și la solurile sărace. Totodată, are puțini spini, fiind foarte ușor de modelat. 

În Italia, veţi putea admira nu numai palate şi alte monumente „roase de istorie“, ci şi grădini minunate. O călătorie la Florența nu poate fi vitregită de o vizită în Giardino delle Rose. Grădina Trandafirilor din Florența surprinde nu numai prin tabloul romantic, ci şi prin imaginea panoramică fantastică asupra orașului. Creat de arhitectul italian Giuseppe Poggi, în 1865, parcul a fost deschis publicului larg abia 30 de ani mai târziu. Dacă doriţi să recreaţi acasă un pic din frumusețea florentină, pentru a fi în ton cu aerul italian al grădinii terasate de la poalele bazilicii San Salvatore al Monte, vă puteţi inspira din suita de trandafiri Leonardo da Vinci de pe FamousRoses.

Ajunşi pe litoralul bulgăresc, nu trebuie să ocoliţi Castelul din Balcic, care se bucură, de asemenea, de o grădină superbă. Regina Maria, soţia lui Ferdinand, descendentă din familiile regale britanice şi ruseşti şi renumită pentru înclinaţiile sale artistice, s-a îndrăgostit de acest loc special, unde ulterior a fost construit castelul şi amenajată fabuloasa grădină terasată, ce abundă în binecunoscuţii trandafiri bulgăreşti, precum și numeroase specii de flori şi de arbori.

Grădina Castelului din Balcic, foto: Agerpress

„Fiecare membru din familie (regală britanică – n.red.) avea un colţişor, un mic loc unde îşi amenaja grădina proprie, cu florile şi plantele favorite, având grijă întregul an de întreţinerea sa. Favoriţii mei erau crinii şi de aceea am adus la Balcic aceste flori înmiresmate, care ating aici înălţimea de peste un metru“, povestea Regina Maria cum s-a inspirat din tradiţiile englezeşti în amenajarea grădinii de la castel, lucrare încredinţată unui celebru peisagist elveţian.

Brooklyn Botanic Garden este o grădină spectaculoasă, datorită cireșilor care oferă o priveliște suavă și delicată în timpul primăverii, colecțiilor de bonsai și nuferi, speciilor rare de trandafiri și plantelor de apă. Dacă sunteţi adepţii lucrurilor simple, câmpurile de lavandă și cele de lalele pot fi o sursă de inspiraţie încântătoare. Amenajările minimaliste pun în valoare frumusețea naturii și a florilor, creând o atmosferă de poveste, capabilă să facă uitate zumzetul și poluarea citadine.

În emisfera sudică (Chile, Australia) se găsesc grădini cu incredibile flori şi plante exotice, având ca specificitate culori în nuanţe extraordinar de puternice.

 Parcul „Regele Mihai I“

Foto: Ion Diamandi

Nu trebuie neapărat să cauţi peste mări şi ţări astfel de locuri. Acestea se pot găsi şi la noi, exemplu putând fi Parcul „Regele Mihai I“ din Bucureşti. Ei bine, da!  Îndrăznesc să afirm că această grădină (care a purtat diverse denumiri, iar în limbajul popular rămâne cunoscută sub numele de Herăstrău) îşi are un binemeritat loc printre cele mai reuşite din lume. Zona numită Expo Flora prezintă,  în special pe perioada verii, superbe aranjamente de diferite flori în cele mai vii, dar şi pastelate culori. Aleile cu trandafiri, dintre care unii agăţători, se bucură şi ele de un design aparte. Un farmec special este dat de faptul că întreaga expoziţie florală este în pantă, aceasta coborând până spre lac. Tot în acest parc se găseşte şi Grădina Japoneză, un adevărat rai când înfloresc cireşii. Statui, bazine şi căderi de apă şi fântâni (arteziene) întregesc spectacolul, adăugându-se celui floral.

Cădere de apă în Grădina Japoneză, foto: Ion Diamandi

Din păcate, anul acesta, Primăria Capitalei nu a mai reuşit să creeze acele bogate şi splendide aranjamente florale cu care ne obişnuise ani de-a rândul. De sărbătorile pascale nu ne-am mai bucurat de suavele flori de primăvară, iar iarba (crescută din abundenţă din cauza ploilor) a fost tăiată abia la sfârşitul lunii mai.

Expo Flora, Foto: Ion Diamandi

Nu numai florile, ci întreg parcul se bucură, de asemenea, de o excepţională varietate a vegetaţiei şi a speciilor de arbori și arbuști foioși (arțari, frasini, plopi, salcii, tei) și rășinoși (buxus, juniperus, taxus, forsythia, filadelfiu, spirea, lonicera). În parc crește un unicat dendrologic, o varietate a salcâmului japonez cu ramuri plângătoare și frunze pătate cu alb, necunoscut în literatura de specialitate și fiind descris pentru prima dată de specialiștii din România în anul 1960. De asemenea, aici se găsesc și arbori protejați – cum este stejarul lui Tagore, plantat în anul 1961 cu ocazia sărbătoririi centenarului nașterii acestui mare scriitor şi filozof – dar și cireşii floriferi din Grădina Japoneză, donați de însuşi împăratul Japoniei.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă