3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiOamenii din Turcia se bucură de o eclipsă parțială de soare

Oamenii din Turcia se bucură de o eclipsă parțială de soare

Entuziaștii s-au bucurat de o eclipsă parțială de soare care a îmbrăcat cerul Turciei marți (25 octombrie).


O eclipsă de soare are loc atunci când luna aruncă o umbră pe pământ, în momentul când trece între pământ și soare, potrivit Reuters.


Observatorii cerului și studenții s-au adunat la evenimente pentru a observa eclipsa parțială de soare din capitala Turciei, Ankara, și provincia Diyarbakir, în principal kurdă, din sud-est.


O eclipsă parțială, mai frecventă decât o eclipsă totală, are loc atunci când pământul trece în penumbra lunii.

IMAGINI cu eclipsa parțială de soare în România

Eclipsa solară în România începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%, după cum se vede în harta de mai jos.Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult.

Și în 2016, septembrie a debutat, din punct de vedere astronomic, cu un eveniment rar, o eclipsă inelară de Soare, care s-a produs în prima zi a lunii și nu a putut fi observată din România. Eclipsa inelară de Soare a fost vizibilă din cea mai mare parte a Africii, din Madagascar, din vestul Australiei, din Oceanul Atlantic, Oceanul Indian și Antarctica.

Evenimentul astronomic a început la 06 h 13 m UTC (09 h 13 m, ora Bucureștiului) și a traversat, începând de la mijlocul Oceanului Atlantic, întregul continent african ecuatorial, cât și nordul Madagascarului, apoi cea mai mare parte a insulei la Réunion (de sud și centrală), unde a atins zona de nord a benzii inelare, potrivit www.timeanddate.com, preluat de Agerpres.

Maximul eclipsei inelare se produce la 09 h 01 UTC și va dura timp de 3 minute și 6 secunde. Eclipsa se încheie în Oceanul Indian, la ora 12:01 UTC.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă