România este printre cele mai puternice forțe militare ale lumii, susține premierul Ciucă, ministrul interimar al Apărării.
Premierul prezintă această idee într-un mesaj transmis de Ziua Armatei Române, 25 octombrie.
„Profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire – acesta este profilul militarilor din Armata Română, confirmat de aprecierile primite constant din partea partenerilor și aliaților internaționali. Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci”, precizează mesajul premierului.
Cele mai puternice forțe militare sunt Statele Unite, Rusia și China
Conform raportului Global Firepower 2022, România este pe locul 38, din 142 de țări. Primele trei puteri militare ale lumii sunt SUA, Rusia și China. În Europa, după Rusia, primele puteri militare sunt indicate a fi Franța, Marea Britanie, Italia și Turcia.
Șeful Executivului nu spune ce număr de militari are Armata Română. În schimb, el amintește că pe teritoriul României se află circa 5000 de militari din alte țări NATO.
„Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană”, precizează premierul Ciucă.
Șeful Executivului nu face nicio referire la demisia, cu o zi înainte, a ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Până la numirea unui succesor, conducerea MApN este asigurată, interimar, de premierul Ciucă. Dîncu a demisionat din fruntea MApN chiar înainte de Ziua Armatei și de o ședință a CSAT.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!