Donald Trump este încă în Osaka, Japonia pentru summit-ul G-20, dar a spus că va fi în Coreea de Sud după aceea. „Nu știu unde se află acum, poate că nu este în Coreea de Nord momentan. Dar dacă președintele Kim ar dori să ne întâlnim, voi fi la graniță „, a declarat Trump reporterilor.
Oferta nu este, probabil, o surpriză pentru Moon, care a declarat reporterilor la începutul acestei săptămâni că „au loc discuții în spatele scenei” pentru a pregăti un al treilea summit între liderii americani și nord-coreeni.
Coreea de Nord l-a acuzat în schimb pe Moon că a mințit, un oficial de la Ministerul de Externe spunând că nu există canale secrete cu sudul, iar orice contacte cu SUA vor fi prin canalele deja stabilite între Phenian și Washington.
Între timp, Trump și Kim au făcut schimb de scrisori private, sugerând dorința de a încerca să facă pace în peninsula coreeană după eșecul celui mai recent summit din Vietnam din februarie.
Cei doi lideri au făcut deja istorie întâlnindu-se anul trecut în Singapore, după ce au schimbat în mod public amenințări și insulte până la punctul în care războiul nuclear părea iminent în 2017.
Peninsula coreeană a fost divizată de la eliberarea sa de sub ocupația Japoneză din 1945. Partiția a fost cimentată în timpul războiului coreean. Armistițiul de-a lungul DMZ a avut fost semnat în 1953.
Președintele american a vorbit despre potențialul viitor „fenomenal” al Coreei de Nord, poate chiar reunificarea cu Sudul și dezvoltarea economică rapidă, dacă Phenian este de acord să renunțe la armele sale nucleare. Coreea de Nord a rămas totuși justificat sceptică, deoarece unii dintre consilierii lui Trump au sugerat un „model libian” de dezarmare care a dus în cele din urmă la o țară distrusă de schimbarea regimului de catre SUA.
Nici Washingtonul nu a oferit vreo ușurare a sancțiunile severe împotriva Coreei de Nord impuse de ONU la solicitarea Statelor Unite. Summitul de la Hanoi a eșuat după ce Pyongyang a cerut scutirea parțială de sancțiuni din motive umanitare, iar Trump a refuzat.