5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalVIDEO: Turbulențele economice din Marea Britanie stopează investițiile în afaceri

VIDEO: Turbulențele economice din Marea Britanie stopează investițiile în afaceri

În sălile de consiliu de administrație și în fabricile din Marea Britanie, proprietarii de companii își retrag investițiile și se opun creșterii costurilor de împrumut, după ce Westminster a declanșat o criză financiară.

În sălile de consiliu și în fabricile din Marea Britanie, proprietarii de companii își retrag investițiile și se opun creșterii costurilor de împrumut.

Westminster a declanșat o criză financiară – zguduind o țară considerată cândva un paradis al stabilității afacerilor.

Companiile se străduiesc să navigheze în peisajul politic fracturat al Regatului Unit încă de când acesta a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană fără un plan.

Dar consecințele noii politici economice a premierului Liz Truss au dus această situație la un alt nivel pentru proprietarii de afaceri precum Nimisha Raja, fondatoarea și proprietara Nim’s Fruit Crisps.

„Cred că dacă aș încerca să îmi conduc afacerea cu forța mea de muncă în felul în care ei încearcă să conducă țara, aș fi dat faliment și nu aș mai avea pe nimeni în această afacere care să lucreze cu mine,” a spus Raja.

Numai în ultima lună, Raja și mulți alți lideri de afaceri s-au confruntat cu schimbări radicale în domeniul fiscal, cu o prăbușire a lirei sterline și cu o creștere a costurilor de împrumut. O mișcare care a forțat numirea unui nou ministru de finanțe pentru a inversa reducerile de taxe și a tăia în schimb cheltuielile.

Mica afacere a lui Raja are nevoie de investiții pe măsură ce cererea pentru produsele sale crește tot mai mult – dar ea se simte în imposibilitatea de a împrumuta bani.

„Având în vedere incertitudinea cu Banca Angliei în acest moment, ratele dobânzilor, nu avem cum să ne gândim nici măcar să investim în echipamente noi, să creștem, să angajăm personal nou, să introducem produse noi. Pentru că, dacă am împrumuta o mulțime de bani, s-ar putea să nu îi putem rambursa și este mult prea riscant în acest moment,” a mai spus Raja.

Ea nu este singura – un sondaj Deloitte realizat în rândul directorilor financiari de top a arătat că 56% dintre aceștia consideră creditul scump și se orientează către reducerea costurilor și gestionarea numerarului.

Analistul șef de piață al CMC, Chris Hewson, a catalogat ultimele patru săptămâni ca fiind „incredibil de proaste pentru afaceri”.

„Cred că urmărirea majorării impozitului pe profit într-un moment în care întreprinderile au avut doi ani foarte, foarte dificili, este probabil nechibzuită. Dar, având în vedere mediul foarte febril al pieței financiare, a fost probabil cea mai puțin rea opțiune și poate că este ceva la care, odată ce lucrurile se vor fi liniștit puțin, cancelarul poate lua în considerare din nou această opțiune, poate cândva anul viitor,” spune Hewson.

În condițiile în care Jeremy Hunt este al patrulea cancelar al finanțelor publice în ultimele patru luni, sentimentul de stabilitate pe care îl simțeau odată întreprinderile din Marea Britanie este – cel puțin pentru moment – de mult dispărut.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă