Patru din zece români (44%) consideră că este bine să se implementeze un Cod fiscal pe o perioadă de 3-5 ani, care să rămână neschimbat pentru a ajuta companiile să facă planificări bugetare multianuale, arată Studiul sociologic – Percepţii despre fiscalitatea din România, finanţat de „Pactul pentru Fiscalitate”.
Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi cred că un Cod Fiscal trebuie să fie modificat în funcţie de schimbările de pe pieţe, de crizele economice tot mai dese şi de nevoile statului.
„Preferinţele pentru un cod fiscal stabil sunt mai numeroase în rândul celor domiciliaţi în Bucureşti-Ilfov şi regiunea Centru (peste 49%), în oraşele foarte mici (sub 30.000 locuitori) şi mari (cu 100.000 – 200.000 locuitori) – peste 50%, în rândul celor de 50-60 ani (54%), al absolvenţilor de facultate şi al celor care îşi declară orientări economice, sociale sau politice de dreapta (61%) şi de centru (55%).”, arată datele studiului, prezentat de Bruno Ştefan, de la Biroul Cercetări Sociale.
Totodată, preferinţele pentru un cod fiscal modificat în funcţie de nevoi sunt mai accentuate la oamenii care domiciliază în regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia (peste 43%), la tinerii sub 30 ani (43%) şi de 40-50 ani (40%), la cei cu studii medii (39%) şi la cei cu orientări de stânga (41%).
„Cei care susţin un cod fiscal stabil preferă cel mai mult cota unică de impozitare, pe când cei care susţin modificarea codului fiscal preferă impozitul progresiv sau sunt indiferenţi. Dorinţa unui cod fiscal stabil este întâlnită aşadar la alegătorii de dreapta, care îşi asumă valori liberale, pe când dorinţa modificării codului fiscal este exprimată de alegătorii de stânga, cu valori socialiste”, mai arată datele studiului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!