0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăPoliticăPrim-ministrul Ciucă a discutat cu reprezentanții furnizorilor de energie despre creșterea prețurilor...

Prim-ministrul Ciucă a discutat cu reprezentanții furnizorilor de energie despre creșterea prețurilor din domeniu

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni seară, la Palatul Victoria, alături de lideri ai Coaliţiei şi de membri ai Guvernului, cu reprezentanţii furnizorilor şi distribuitorilor de energie, cu această ocazie, fiind analizate soluţii pentru optimizarea mecanismelor de gestionare a situaţiei generate de creşterea preţurilor la energie.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, participanţii au subliniat nevoia de a găsi soluţii pentru a asigura preţurile practicate la consumatorul final la un nivel cât mai accesibil.

„Soluţiile necesare pe termen scurt şi mediu vizează stabilitatea şi funcţionalitatea pieţei, precum şi o perspectivă corectă a evoluţiei în anul 2023, în contextul noilor prevederi ale Regulamentului European 1854/6 octombrie a.c.”, se arată în comunicatul menţionat, potrivit agerpres.ro.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă vrea să găsească o soluție cu reprezentanții furnizorilor de energie pentru tarifele crescute în ultima vreme

La întâlnire au mai fost prezenţi şi preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, preşedintele şi vicepreşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, respectiv Zoltan Nagy-Bege.

Din partea furnizorilor şi distribuitorilor de energie au participat reprezentanţii board-ului Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie din România (ACUE).

De ce cresc prețurile la energie?

Față de anul 2021, în Marea Britanie, prețurile la energie au crescut cu 80 % și cu 40 % în zona euro. Românii, în ciuda plafonării prețurilor, plătesc cu 45 % mai mult decât înaintea liberalizării și trecerii pe sistem concurențial.

Comisia Europeană se pregătește de un nou asalt în lupta cu prețurile la energie. Asta ca o recunoaștere tacită a politicilor restrictive și a mesajelor gen Ceaușescu, “reduceți consumul,” eșuate.

În plină luptă cu neutralitatea climatică, oficialii de la Bruxelles au uitat că trebuie să trecem o iarnă, care poate fi noul nostru Stalingrad sau Gazingrad. La începutul verii, mai precis la data de 26 iulie 2022, miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord politic privind o reducere a cererii de gaze naturale cu 15 % pentru această iarnă. Zis și nefăcut.

Bursele europene ale energiei, recorduri absolute


Pe piața energiei electrice s-au înregistrat șocuri de neimaginat la sfârșitul săptămânii trecute. Dacă la bursă, 1 MWh ajungea în Germania să coste 1100 de Euro, în Franța 870, țară cu cele mai multe reactoare nucleare, dar jumătate aflate în revizie.

Gazprom a oprit de două ori vara aceasta livrarea de gaz prin North Stream. Ultima închidere, pe motiv de revizie, nu se mai deschide. Deși Siemens a anunțat că nu știe despre disfuncționalitățile invocate de ruși pentru o turbină și că n-a fost informată.

Creșterea prețurilor pe bursele energiei a început anul trecut, pe vremea aceasta. Să nu uităm că prima plafonare din România a fost făcută în decembrie 2021, când nu începuse încă războiul din Crimeea.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...
Ultima oră
Pe aceeași temă