5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSănătateLockdown în Uganda! Cresc cazurile de Ebola

Lockdown în Uganda! Cresc cazurile de Ebola

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a decretat o izolare imediată de trei săptămâni în două districte cu risc ridicat, în timp ce țara se luptă cu o creștere a numărului de infecții cu Ebola.

Toate mișcările în și din districtele Mubende și Kassanda vor fi oprite, a declarat Museveni într-un discurs televizat sâmbătă – deși camioanele de marfă vor putea intra și ieși din aceste zone, notează CNN.

De asemenea, va fi impusă starea de asediu. Locurile de cult, barurile, sălile de sport, saunele și alte locuri de divertisment se vor închide, dar școlile vor rămâne deschise, a adăugat el.

„Având în vedere gravitatea problemei și pentru a preveni răspândirea în continuare și pentru a proteja viețile și mijloacele de subzistență, guvernul ia măsuri suplimentare care necesită acțiune din partea noastră,” a declarat Museveni.

De asemenea, Ministerul Sănătății din Uganda va intensifica activitățile de depistare a contacților și de asistență pentru unitățile sanitare locale.

Ebola este o boală rară, dar mortală. Ea se răspândește prin contact direct cu fluidele corporale și nu se transmite prin intermediul particulelor virale transmise prin aer, precizează Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Nu are leac și nu există un vaccin aprobat, deși există un efort concertat pentru a crea unul.

În cadrul unei conferințe de presă la începutul acestei luni, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că vaccinurile utilizate cu succes pentru a limita recentele epidemii de Ebola din Republica Democratică Congo nu sunt eficiente împotriva tipului de virus Ebola care circulă în prezent în Uganda.

„Cu toate acestea, mai multe vaccinuri se află în diferite stadii de dezvoltare împotriva acestui virus, dintre care două ar putea începe testele clinice în Uganda în următoarele săptămâni, în așteptarea aprobărilor de reglementare și etică din partea guvernului ugandez”, a declarat Tedros.

Uganda s-a confruntat cu patru epidemii de Ebola. Cel mai mortal s-a soldat cu peste 200 de morți în anul 2000.

Museveni a declarat un focar de Ebola în septembrie, după ce a fost confirmat un caz de tulpină relativ rară din Sudan și cazurile au început să crească în toate districtele.

Ultima epidemie a provocat până în prezent 29 de morți, pe fondul a 63 de cazuri înregistrate.

Potrivit CDC, o persoană infectată cu Ebola „nu este contagioasă până când nu apar simptomele (inclusiv febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, oboseală, pierderea poftei de mâncare, simptome gastrointestinale și sângerări inexplicabile)”.

Virusul se răspândește prin contact direct cu fluidele corporale și nu se transmite prin particule virale în aer, precizează CDC.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006

Papa Francisc a anunțat că îl va canoniza pe Carlo Acutis, un adolescent italian decedat în 2006, în cadrul unui eveniment deosebit, care va...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă