16.1 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUltimele știri despre războiul din Ucraina, ziua 236: Folosirea de către Rusia...

LIVE UPDATE Ultimele știri despre războiul din Ucraina, ziua 236: Folosirea de către Rusia a dronelor kamikaze este o „escaladare” care îngrijorează Occidentul 


Locuitorii din capitala Ucrainei, Kiev, s-au trezit în această dimineață în zgomotul exploziilor.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că cel puțin o persoană a fost ucisă în capitală, în timp ce ministrul de Interne al Ucrainei, Denys Monastyrskiy, a declarat că oameni au fost uciși și în atacurile asupra altor orașe. Oficialii occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la atacuri, pe care le-au descris drept o „escaladare” a războiului. „Aceste drone kamikaze pe care se pare că le vedem în Ucraina acum – aceasta este o escaladare”, a declarat Alexander Schallenberg, ministrul de externe austriac.

ora 13:43

Un cuplu care așteaptă primul copil ucis într-un atac cu dronă de la Kiev

Un cuplu care își aștepta primul copil a fost găsit mort în urma unui atac rusesc asupra unei clădiri rezidențiale din Kiev, a declarat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. Cerând mai multă apărare antiaeriană în Ucraina, el a scris pe Twitter: „Bohdan și Victoria, în vârstă de 34 de ani, au fost găsiți morți. Se spune că așteptau primul lor copil în câteva luni”.

ora 13:37

Trei morți în Sumy, iar 100 de orașe au rămas fără electricitate
Sute de orașe ucrainene au întrerupt curentul electric, cel puțin trei persoane au fost ucise în orașul Sumy, din nord-est, au declarat oficialii de la Kiev. Rusia a lansat cinci lovituri la Kiev și împotriva infrastructurii critice din Dnipropetrovsk central și regiunile de nord-est Sumy, eliminând electricitate în sute de orașe și sate, a declarat premierul ucrainean Denys Shmygal. „Sute de așezări au fost tăiate în urma atacului”, a spus el. Temperaturile în toată Ucraina au fost prognozate între 11 și 17 grade Celsius (52-63 grade Fahrenheit) luni.

ora 13:32

Atacul cu drone de la Mykolaiv viza „securitatea alimentară” ucraineană

Rusia a fost acuzată că a încercat să distrugă „securitatea alimentară” a Ucrainei după ce a lansat un atac cu drone asupra unui terminal marin din orașul-port Mykolaiv, din sud. Un director senior de la terminalul Everi a declarat că atacul de duminică seara a deteriorat rezervoarele de stocare de floarea-soarelui și a incendiat scurgerile de ulei. „Aceasta este o facilitate în întregime civilă. Nu există militari”, a spus Andriy, 47 de ani, care a refuzat să-și dea numele de familie. El a spus că atacurile fac parte dintr-un efort rusesc de a „distruge economia și de a distruge securitatea alimentară”.

ora 13:26

Rusia va primi o „pedeapsă echitabilă” pentru cel mai puternic bombardament de până acum asupra Kievului

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia va primi „doar pedeapsa echitabilă” în urma celui mai puternic bombardament asupra Kievului și a altor orașe de la începutul războiului. El a spus pe Telegram: „Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele Kamikaze atacă toată Ucraina. O clădire rezidențială a fost lovită la Kiev. „Inamicul ne poate ataca orașele, dar nu ne va putea distruge. Ocupanții vor primi doar pedepse corecte și condamnarea generațiilor viitoare. Și vom obține victoria.” Armata ucraineană a declarat că a distrus 37 de drone rusești de duminică seara, sau aproximativ 85% dintre cele implicate în atacuri.

Citește si LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 235. Explozii și incendiu la administrația rusă din Donețk

ora 13:16

Rusia susține că a lovit „toate țintele desemnate”

Ministerul rus al Apărării a susținut că a lovit „toate țintele desemnate” în ultimul său bombardament asupra orașelor ucrainene, care a ucis cel puțin trei persoane la Kiev. De asemenea, a susținut că a zădărnicit o încercare a Ucrainei de a-și încălca apărarea în regiunea de sud a Hersonului. Ministerul a declarat: „În cursul zilei, forțele armate ale Rusiei au continuat să lovească cu arme aeriene și maritime de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune la unitățile militare de comandă și la sistemul energetic al Ucrainei. „Toate obiectele desemnate au fost lovite”.

Cel puțin 37 de drone kamikaze au fost doborâte, a spus apărarea antiaeriană ucraineană

Forțele de la Kiev au raportat că cel puțin 37 de drone kamikaze fabricate iranian au fost doborâte înainte de a ajunge în capitală în această dimineață. Ultima actualizare a apărării aeriene ucrainene a spus că încă 11 dispozitive Shahed-136 au fost distruse – nouă de artileria antiaeriană și avioane de luptă și cel puțin două de forțele terestre. Reporterul de apărare al Kyiv Independent, Illia Ponomarenko, a declarat că cinci dintre drone au lovit Kievul.

ora 13:03

Cel puțin trei persoane au fost ucise în această dimineață într-un atac cu dronă rusă asupra unei clădiri rezidențiale din capitala Ucrainei Kiev, a declarat un oficial din biroul prezidențial. Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui Volodymyr Zelenskiy, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că 19 persoane au fost salvate din clădirea rezidențială și lucrările de salvare continuă. Ministrul de Interne al Ucrainei a raportat mai multe morți în toată țara în urma atacurilor rusești, dar nu a dat un bilanț mai precis al morților.

12:58

Rusia spune că a lansat un atac „masiv” cu rachete asupra infrastructurii ucrainene

Ministerul rus al Apărării a declarat că a efectuat un atac „masiv” împotriva țintelor militare și a infrastructurii energetice din Ucraina, folosind arme de înaltă precizie. În informarea zilnică, ministerul apărării a spus că a lovit „toate țintele desemnate” în ultimul bombardament asupra orașelor ucrainene.

12:46

Atacurile rusești au lovit infrastructura energetică ucraineană

Atacurile rusești au afectat luni infrastructura energetică din regiunile centrale și de nord ale Ucrainei, dar situația cu sistemul de alimentare este sub control și echipele de reparații remediază daunele, a declarat operatorul de rețea al Ucrainei. Operatorul, Ukrenergo, i-a îndemnat pe ucraineni într-o declarație la Telegram să fie cumpătați în utilizarea energiei electrice, în special seara, pentru a reduce presiunea asupra sistemului energetic. „Centrul de dispecerat Ukrenergo nu exclude posibilitatea de a introduce programe de oprire de urgență”, se arată în comunicat.

12:44

Birourile militare din Moscova se vor închide luni

Birourile militare ale armatei ruse se vor închide luni la Moscova, a anunțat primarul orașului, Serghei Sobianin, declarând că cotele de mobilizare ale Kremlinului pentru a recruta rezerviști pentru a lupta în Ucraina au fost finalizate în capitală. „Punctele de adunare pentru persoanele mobilizate se vor închide pe 17 octombrie 2022, la ora 14.00”, a spus domnul Sobyanin pe site-ul său. El a adăugat că „sarcinile mobilizării parțiale” – anunțate în urmă cu puțin peste o lună – în oraș au fost „realizate în totalitate”.

12:41

Medvedev din Rusia avertizează Israelul împotriva furnizării de arme Ucrainei

Fostul lider al Rusiei, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul să nu furnizeze arme Ucrainei, spunând că orice măsură de consolidare a forțelor Kievului ar afecta grav relațiile bilaterale. „Israelul pare să se pregătească să furnizeze arme regimului de la Kiev. O mișcare foarte nesăbuită. Ar distruge toate relațiile bilaterale dintre țările noastre”, a declarat fostul președinte și prim-ministru în aplicația de mesagerie Telegram.

10:25

Mai mulți au fost uciși în alte orașe ucrainene, spune ministrul de interne

Mai multe persoane au fost ucise în atacurile aeriene ale Rusiei în orașe din Ucraina, a declarat Denys Monastyrskyi, ministrul de Interne al țării. Domnul Monastyrskyi le-a spus reporterilor că au fost „câteva” morți, inclusiv în alte orașe. 10:14 Utilizarea de către Rusia a dronelor iraniene este o „escaladare”, spune ministrul de externe al Austriei Orice utilizare a dronelor iraniene în războiul Rusiei împotriva Ucrainei ar marca o escaladare a conflictului, a declarat ministrul de externe al Austria, Alexander Schallenberg. „Aceste drone kamikaze pe care se pare că le vedem în Ucraina acum – aceasta este o escaladare”, a spus el reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE la Luxemburg. El a spus că furnizarea de echipamente Rusiei ar echivala cu un sprijin activ pentru războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

ora 9:59

Cel puțin o persoană a fost ucisă în atacurile rusești, spune primarul Kievului

O femeie a fost ucisă luni în atacurile rusești cu drone la Kiev, iar o persoană a rămas încă prinsă sub dărâmături, a declarat primarul orașului Vitali Klitschko. „Tot ceea ce se întâmplă (aici) este terorism”, a spus el reporterilor.

ora 9:54

Escaladarea în Ucraina „profund îngrijorătoare”, spune noul șef pentru drepturile ONU

Noul șef pentru drepturile Națiunilor Unite și-a exprimat alarma cu privire la escaladarea conflictului din Ucraina când a ajuns luni la postul său, insistând că civilii trebuie protejați. „Orice escaladare a războiului ne deranjează profund și se întâmplă în Ucraina”, a declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, reporterilor la Geneva, în prima sa zi de muncă.

„Am primit rapoarte de la colegii noștri de pe teren despre aceste atacuri cu drone”, a spus dl Turk. „Este absolut important ca obiectele civile, civilii, să nu fie vizate”, a spus el. „Acest lucru este foarte dificil în zonele urbane dens populate”.

ora 9:40

Ambasada SUA condamnă atacurile „disperate” ale Rusiei asupra Ucrainei

Ambasada SUA la Kiev a criticat atacurile cu drone asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, spunând că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean. „Atacuri rusești mai disperate și mai condamnabile în această dimineață împotriva civililor și a infrastructurii civile. Admirăm puterea și rezistența poporului ucrainean. Vă vom fi alături atât timp cât va fi nevoie”, a scris ambasada pe Twitter.

ora 9:09

Zelensky a distribuit un videoclip cu daunele lovite de drone

Norii de fum înghit blocurile de apartamente, iar lucrătorii de urgență aleargă pe străzi într-un videoclip cu loviturile cu drone de la Kiev, postat online de președintele Zelensky.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Ce să alegi între un SRL și un PFA în 2024?

Răspunsul la această întrebare nu poate fi unul general valabil, ci din contra, depinde de particularitățile fiecărei afaceri în parte. În prezentul articol ne-am propus...

VIDEO Iarnă severă în Africa de Sud. Numeroase drumuri au fost blocate, iar oamenii au rămas captivi în mașini

Vremea a creat haos în Africa de Sud, unde locuitorii din Johannesburg s-au trezit în mijlocul unei ierni neobișnuit de severe. A nins atât...
Ultima oră
Pe aceeași temă