3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăASF confirmă că Mihăilescu a pierdut procesul cu Autoritatea, exact înainte de...

ASF confirmă că Mihăilescu a pierdut procesul cu Autoritatea, exact înainte de validare. Cum a schimbat barca mâna dreaptă a lui Adrian Năstase

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a confirmat că Dorina Mihăilescu a pierdut procesul cu ASF, cu doar câteva luni înainte de validarea ei ca memebru în Consiliul de Administrație (CA) al SAI Muntenia Invest.

Într-un răspuns oficial adresat cotidianului național “România liberă”, ASF validează ancheta publicației noastre, prin care am arătat situația suspectă în care Dorina Mihăilescu, cunoscută drept omul de încredere al fostului premier Adrian Năstase, a pierdut procesul pe care îl avea cu Autoritatea, înainte de a fi validată de instituție în CA al SAI Muntenia Invest S.A., societate ce administrează SIF Muntenia (SIF 4).

“Detalii privind aprobarea membrilor Consiliului de Administrație al SAI Muntenia S.A. se regăsesc pe site-ul A.S.F., la secțiunea Media – Comunicate și informări de presă, în datele menționate. Astfel, aprobarea doamnei Dorina -Teodora Mihăilescu a avut loc ca urmare a adoptării hotărârii Consiliului A.S.F. în ședința din data de 27.10.2021”, se arată în răspunsul oficial al ASF.

Curtea de Apel București a pronunțat pe data de 25 iunie 2021, soluția definitivă într-un proces în care Dorina Mihăilescu, fost președinte al Comisiei Naționale de Valori Mobiliare (C.N.V.M.) și mâna dreaptă a fostului lider PSD Adrian Năstase, se judecă pentru acordarea unor drepturi bănești, cu ASF, în calitate de succesor de drept al fostei C.N.V.M, scria, la acea dată, justnews.ro.

Acest lucru înseamnă că Dorina Mihăilescu se putea afla chiar în perioada de evaluare din partea ASF pentru postul în CA  al SAI Muntenia Invest S.A., în timp ce încă se judeca cu Autoritatea.

“Referitor la aspectele care vizează procesul de aprobare a doamnei Dorina – Teodora Mihăilescu, reiterăm precizările transmise în răspunsul A.S.F. nr.  P-DCEF 1224/28.09.2022, conform cărora solicitările SAI Muntenia Invest S.A., care au vizat aprobarea membrilor Consiliului de Administrație, au fost soluționate în termenul legal stipulat de legislația în vigoare”, se mai precizează în răspunsul ASF.

Rezultatul procesului din instanță a fost unul surprinzător, având în vedere că, În anul 2020, Tribunalul București îi dăduse dreptate fostului președinte al C.N.V.M., care obținea astfel o sumă egală cu de nouă ori venitul lunar brut cel mai mare din toată perioada de exercitare a mandatului, a scris Capital.

Astfel, pare că se validează scenariul potrivit căruia Dorina Mihăilescu ar fi pierdut intenționat procesul cu ASF, pentru a fi validată fără emoții de Autoritate în CA al SAI Muntenia Invest S.A..

Mai multe personaje controversate, în conducerea SAI Muntenia

După cum a arătat “România liberă”, Dorina Mihăilescu nu este singurul membru controversat din CA al SAI Muntenia Invest S.A..

Adrian Simionescu, președintele Consiliului de Administrație (CA) al SAI Muntenia Invest S.A., societate ce administrează SIF Muntenia, a fost în CA al Grup Feroviar Român (GFR), societate deținută de controversatul om de afaceri Gruia Stoica, de la înființare.

De-a lungul timpului, Gruia Stoica a fost implicat în numeroase scandaluri ce implicau statul român, dare de mită și legături cu fosta Securitate.

Adrian Simionescu era cunoscut drept unul dintre “oamenii de încredere” ai patronului GFR care a încercat să obțină și CFR Marfă, la ultima tentativă a Guvernului de a privatiza transportatorul de stat.

Coincidență sau nu, în actualul CA al SAI Muntenia Invest se regăsește și un alt personaj important în episodul tentativei de privatizare a transportatorului feroviar de marfă.

Nicușor Marian Buică a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în anul 2013, chiar când s-a încercat privatizarea CFR Marfă.

A fost consilier al ministrului delegat pentru Buget, în anul 2014.

De asemenea, a fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în Guvernul Cioloș.

Buică a mai fost membru în CA ale : Conpet, Loteria Română, Enel Energie Muntenia, Cocor S.A. și Biofarm S.A..

Potrivit informațiilor din mass-media, are o legătură financiară cu un offshore (Fig Tree LTD) care l-a împrumutat cu 45.000 de euro în anul 2017, pe un termen nelimitat.

Revenind la Simionescu, acesta se regăsește și în CA al Depozitarului Central și în CA al SIF Muntenia.

Deși nu este un conflict de interese legal, poate fi un conflict de interese moral, având în vedere tranzacțiile încheiate în cadrul sistemelor de tranzacționare pentru piața reglementată administrată de Bursa de Valori București (BVB).

Președintele CA al SAI Muntenia Invest este un bun vorbitor de limba rusă.

SSIF Vienna Investment Trust S.A., unde este director general, a fost sancționată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cu avertisment pentru nerespectarea condițiilor inițiale impuse la autorizare, ce trebuie menținute pe toată perioada autorizației de funcționare.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

Mircea Geoană îndeamnă românii să voteze masiv: „Nu alegem doar un preşedinte, alegem o direcţie pentru ţară”

Candidatul independent Mircea Geoană și-a exercitat dreptul de vot duminică, 24 noiembrie 2024, în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale. După vot, Mircea Geoană subliniat...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă