Un grup de ţări, printre care se numără Polonia, Italia şi Grecia, a elaborat o propunere pentru ca Uniunea Europeană(UE) să adopte un „coridor dinamic al prețurilor” pentru gaze, în încercarea de a reduce preţurile ridicate la energie şi inflaţia în creştere.
„Coridorul s-ar aplica tuturor tranzacţiilor angro, fără a se limita la importul din anumite jurisdicţii şi fără a se limita la utilizarea specifică a gazelor naturale”, se arată în proiectul consultat de Reuters, potrivit epicnews.ro.
Liderii ţărilor UE vor discuta dacă şi cum să limiteze preţurile la gaze naturale în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri la Praga.
Von der Leyen a propus liderilor UE, înainte de acest coridor dinamic, plafonarea prețurilor la gaze naturale
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va ridica problema plafonării prețului gazelor, liderilor UE, care se vor reuni în această săptămână, în încercarea de a limita creșterea costurilor energetice.
Guvernele UE au dezbătut timp de mai multe săptămâni o plafonare a prețului gazelor, fără a ajunge la un acord. În timp ce majoritatea membrilor UE susțin o formă de plafonare pentru a face față inflației în creștere, Germania, Danemarca și Țările de Jos se opun, invocând preocupări legate de securitatea aprovizionării, notează Reueters.
Miercuri, șefa executivului UE a prezentat propunerile sale într-o scrisoare adresată liderilor țărilor UE, care vor discuta dacă și cum să plafoneze prețurile la gaze naturale în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri la Praga.
„Ar trebui să luăm în considerare o plafonare a prețului la gaze într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze a Europei și a tuturor statelor membre”, se arată în scrisoarea sa, referindu-se la prețul gazelor din cadrul mecanismului olandez de transfer de titluri (TTF).
Un astfel de plafon ar fi o soluție temporară, în timp ce UE lucrează la un nou preț de referință al gazelor, a declarat von der Leyen.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!